26 °C Budapest
Budapest, 2021. június 29.Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet felújított nõvérszállójának átadásán 2021. június 29-én.MTI/Bruzák Noémi

Kásler a delta variánsról: Nagyon aggasztó jelenségeket tapasztalunk

2021. július 22. 08:29

Noha a szennyvíz víruskoncentrációja jelen pillanatban nagyon alacsony hazánkban, a másik nagyon lényeges, az R-tényező azonban emelkedőben van - mondta Kásler Miklós.

Egyetlen vakcina sem biztosít százszázalékos védelmet, és mivel folyamatosan csökken az ellenanyagszint, illetve az immunitás többi tényezőjének a hatékonysága az idő elteltével, a harmadik oltást mindenkinek nagyon határozottan lehet javasolni – mondta Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjújában. 

Az emberi erőforrások minisztere azzal kapcsolatban, hogy Karikó Katalin korábban pontosította az állítását a harmadik oltással kapcsolatban azt mondta:

Karikó Katalin nyilatkozata rendkívül korrekt volt: a Pfizerrel ismételni lehet a vakcinációt. Azt azonban Karikó Katalin nem mondta, hogy a többivel ne lehetne ismételni.

Kásler szerint a tudományos közvélemény egyre inkább afelé mozdul el, hogy az úgynevezett heterológ vakcinációt célszerű alkalmazni, mert a védettséget rohamszerűen, nagyon határozottan megnöveli. Mint mondta: a tudományos álláspont az, hogy az mRNS-vakcinák után a másik kettőből, tehát vagy az elölt vírusvakcinákból vagy vektorvakcinából kell a harmadik oltást adni és fordítva.

A delta variáns terjedésével kapcsolatban úgy fogalmazott, „nagyon aggasztó jelenségeket tapasztalunk”, hiszen Izraelben egy hét alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma, pedig a két Pfizer-oltást a lakosság döntő többsége megkapta, Angliában öt hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma, Hollandiában pedig olyan meredek a fertőzés dinamikája, hogy egy hét alatt egységnyi lakosra vetítve utolérték Angliát.

Noha a szennyvíz víruskoncentrációja jelen pillanatban nagyon alacsony hazánkban, a másik nagyon lényeges, az R-tényező, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött hány további embert képes megfertőzni, 17 nappal ezelőtt 0,6-ről emelkedni kezdett, hét nap alatt elérte az 1-et, és attól kezdve efölött van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a magyarországi nagyon magas átoltottság mellett az R-tényező elindul, ez azt jelenti, hogy valamilyen eddig nem ismert, minden valószínűség szerint az indiai mutáns szaporodása jelenti a változást

– jelezte.

Fotó: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?