2 °C Budapest
female Doctor hand holding syringe and covid-19 vaccine in blue gloves with white coat. Disease injection concept.

Nem a harmadik volt az utolsó hullám: a magyar vakcinával jövőre visszaszorítható a járvány?

2021. május 17. 10:31

Jankovics István virológus szerint a koronavírus elleni magyar vakcina akár már a jövő év elején elérhető lesz, viszont a negyedik hullámot nem fogjuk megúszni. A szakember szerint megfelelő védőoltásokkal vissza lehet szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.

Jankovics István virológus az Atv Heti Napló című műsorában arról beszélt, mennyire kell megijednünk, ha az oltás után nem mutatható ki elegendő antitest a szervezetünkben. Hangsúlyozta, hogy az ellenanyag hiánya nem jelenti a védettség hiányát. A védekezőképesség három lábon áll: van a velünk született, természetes immunválasz, az ellenanyag-válasz és a sejtes immunválasz. Utóbbi is mérhető, sok intézmény már végez ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. Azt szintén elmondta a virológus, hogy bár nem a sejtes immunitás a legjellemzőbb a kínai Sinopharmnál, az oltóanyag képes aktiválni a sejtes reakciót.

Szerinte annak semmi értelme, hogy egy patikában is beszerezhető gyorsteszttel, egy csepp vérrel mérjük meg az oltás után, hogy van-e ellenanyagunk. Azzal viszont nincs gond, ha ezt a vizsgálatot valaki szakszerűen végezteti el. Fontos adat, ha valakinek alacsony az ellenanyag-szintje, ez mutathatja, hogy kell-e esetleg a későbbiekben változtatni a protokollon, hogy szükség van-e egy harmadik oltásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm