25 °C Budapest
Hihetetlen, mennyire egészségtelenül élünk: a magyarok többsége túlsúlyos vagy elhízott

Hihetetlen, mennyire egészségtelenül élünk: a magyarok többsége túlsúlyos vagy elhízott

2018. december 26. 17:30

Keveset mozgunk, kihagyjuk a regglit, nem eszünk elég zöldséget és nem iszunk elég folyadékot - ez lehet az oka annak, hogy három magyar felnőttből kettő túlsúlyos. A problémát azonban könnyen orvosolni lehetne, csak egy kis odafigyelésre lenne szükség.

Három magyar felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott - mondta Takács Hajnalka dietetikus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. A szakember közlése szerint a gyerekekre is nagyon jellemző az elhízás.

A dietetikus problémaként említette, hogy sok felnőtt kihagyja az első főétkezést, a reggelit. Márpedig ez hátráltatja az egészséges táplálkozás kialakítását, másrészt ez rossz példa a gyerekeknek. Ennek kapcsán rámutatott: vizsgálatok támasztják alá, hogy a kihagyott reggeli egyenes arányban van a gyermekkori túlsúly kialakulásával.

Takács Hajnalka kiemelte a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát. Azt mondta, hogy az elhízás ellen "számos változtatás mentén el lehet indulni". Először elég egy-egy apró "hibát" felfedezni a táplálkozásban, s azt lépésről-lépésre kijavítani. Példaként említette a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékosra cserélést, vagy zsírszegény sajtok fogyasztását. Fontos a kellő folyadékbevitel is, ami nőknek 2, férfiaknak 2,5 liter naponta. Emellett naponta sok zöldséget ideális fogyasztani, továbbá hetente két alkalommal ajánlott a halétel - sorolta a szakember.

Mindezek mellett nem csoda, hogy az egészségügyi statisztikáink európai szinten rosszak. Korábbi összefoglalónkban arról írtunk, hogy a túlsúly - egyéb faktorok mellett - az okozója, hogy a magyarok átlagos élettartama elmarad az európai átlagtól.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?