21 °C Budapest

Elárulta titkát a világ egyik legidősebb embere: ennyi kell a hosszú, boldog élethez?

2018. szeptember 16. 14:32

Rohanás, időhiány, stressz: a legtöbb ember talán ezekkel a kifejezésekkel festené le a dolgos hétköznapokat. Közben pedig ámulva hallgatjuk a sztorikat azokról, akik már túl vannak a 100. születésnapjukon, jó egészségnek örvendnek és nyugodt, kiegyensúlyozott életet élnek. Mégis hogyan csinálják? Mi a titkuk? A 111 éves Henry Tseng elárulta, ő hogyan élte és hogyan éli most az életét.

Sokan úgy gondolják, szerencsések lennének, ha 100 évet élhetnének. Az, hogy valaki 111 évesen is akítv, sportos életet éljen, sokak számára elképzelhetetlen. De nem Henry Tseng számára.

A kétszeres dédnagyapa ugyanis naponta 30 percet tölt edzőteremben, ahol szobabiciklizik, jógázik és stresszlabdával erősíti izmait - írja a Daily Mail. Tseng Japánban született, de 1975 óta Los Angelesben él. Egész életében aktív volt. Még a 80-as éveiben is rendszeresen jógázott, és bőven 90 felett volt, amikor még ment neki a kézenállás is.

Lánya elmondta a brit lapnak, édesanyja 2013-ban, 100 évesen hunyt el. Szülei sohasem fogyasztottak alkoholt, nem dohányoztak, nem voltak káros szenvedélyeik. Henry Tseng 102 éves korában még heti háromszor vett részt a reggel 6.30-as fitness órán, de a fitness teremben idővel megálljt parancsoltak neki.

Tseng állítja, hosszú, egészséges életének másik oka a táplálkozás. Szerinte egyszerű szabályt kell követni: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Henry Tseng reggelire általában két főtt tojást eszik, valamint egy fél grapefruitot, egy fél banánt, egy vajas-lekváros kenyeret, egy kis adag müzlit tejjel, iszik egy kávét és egy pohár narancslevet. A gyorséttermeket sem veti meg, olykor a McDonald's-ban ebédel, de szereti az olasz, mexikói és kínai konyhát is. Vacsorára általában egy kis sült csirkét, sült marha húst, omlettet vagy valamilyen levest fogyaszt.

Aktív társasági életet él 111 évesen is, szereti, ha sokan veszik körül, nem sok időt tölt egyedül. Hogy a magány káros hatással van az egészségre, sok tanulmány kimutatta már. Sőt, egy 2017-ben publikált kutatás szerint a magány és a társadalmi elszigeteltség károsabb lehet az egészségre, mint az elhízás. E szerint az, hogy kapcsolatban állunk másokkal, akár 50 százalékkal is csökkentheti a korai halálozás kockázatát.

Mindemellett Tseng nagyon optimista, vidám ember, ismerősei elmondása szerint mindig mosolyog, nem engedi, hogy bármi letörje.

Nekem is vannak ügy-esbajon dolgaim, de úgy vagyok vele, hogy nem foglalkozom ezekkel

 - nyilatkozta korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sport nem pénzkérdés

Sokan azt gondolják, csak úgy lehet beiktatni a rendszere testmozgást, ha vagyonokat hagyunk a felszerelésre az üzletekben. Kezdetben viszont bőven megfelel az eddig szekrényben tartott edzőcucc. Akinek azonban nincs, annak egy kényelmes cipőnél, egy joggingnál, trikónál, esetleg melegítőnél többre nem is igen lesz szüksége.

Ezek már darabonként 5-6 ezer forinttól beszerezhetők.

Valamennyi pénzt tehát muszáj költeni, de hosszú távon megéri. Sokan képtelenek rávenni magukat, hogy otthon edzenek, nekik jó megoldás lehet az edzőterem: Budapesten, a személyedző nélküli bérleteket figyelembe véve valahol 9 és 20 ezer forint között számolhatunk a havi bérletártakkal.

A futás is jó megoldás lehet. Egy szettnyi alap ruházat ára összességében kijöhet 10 ezer forintból, a futócipő - ha jó minőségűt szeretnénk vásárolni - 20-25 ezer forint, de persze kezdetben olcsóbb is megfelel a célnak. Összességében nagyjából 40 ezer forintból megvan egy kezdő futófelszerelés is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm