21 °C Budapest

Tízezreket spórolhatnának a magyar családok: erre kéne figyelniük

2018. július 3. 15:10

Az életmódváltás nem csak az egészségednek, de a pénztárcádnak is jót tehet. Tippeket adunk, hogyan spórolhatsz tízezreket havonta, miközben egyre egészségesebben élsz.

Sokan azt gondolják, hogy az egészséges életmód drága. Csakhogy az életmódváltás nem jelent egyet azzal, hogy valóban, a hagyományos termékeknél drágább biotermékeket fogyasztunk, vagy épp áttérünk a mindenmentes étrendre. Épp ellenkezőleg: a közhiedelemmel ellentétben ha valaki egészségesen él, nem csak hogy jobban érzi magát fizikailag és lelkileg, de még rengeteget is spórol. Ha szeretnél leadni néhány kilót, erősödni szeretnél, és közben félre is szeretnél tenni némi pénzt, akkor érdemes erre a 8 dologra figyelned:

1. Készíts bevásárlólistát

Erről már a Pénzcentrum többször is írt, hogy ha bevásárló listával indulsz vásárolni, és tartod is magad ahhoz, sok pénzt takaríthatsz meg havonta. Egyrészt bizonyára nem fogsz édességre, chipsre és cukros időkre pénzt áldozni, ha alapból az a célod, hogy kicsit egészségesebben élj, másrészt a lista segít, hogy ne zavarjanak meg a kóstolók, illatok, reklámok és ne essünk kísértésbe.

A bevásárlólistához jól jöhet, ha tudod, milyen akciókkal várnak a nagyobb áruházláncok. Ebben a Pénzcentrum is segítségedre lehet, hétről hétre közzétesszük a hipermarketek és diszkontok heti kiadványait, amelyeket itt találsz.

2. Cukros üdítők helyett igyál vizet

Egy 1,75 literes kóla a hipermarketekben közel 350 forintba kerül. A gyümölcslevek - még a 100 száz százalékos gyümölcstartalmú készítmények is sokba kerülnek,  A csapvízért viszont tulajdonképpen semmit sem kell fizetni. Érdemes lemondani a kávékülönlegességekről is, és nem érdemes pénzt áldozni a különféle édesítőszerekre sem. Ha kávézni szeretnénk, válasszuk a presszó kávét, feketén.

3. Egyél kevesebb húst

Hiába csökkent az áfa 27 százalékról 5 százalékra, a sertéshús ára jelentősen nem változott az utóbbi időben. Ha megnézzük a KSH adatait, láthatjuk, hogy 2014. decemberében a sertéscomb kilójának országos fogyasztói átlagára 1310 forint volt, 2015. decemvberében 1280, 2016 decemberében 1160, azonban 2017 decemberében már 1220, és idén májusban 1210 forint volt. A csirkemellfilé pedig egyre drágább, míg 2017 júliusában 1300, addig idén májusban már 1370 forint volt kilójának országos fogyasztói átlagára. Aki tehát húst fogyaszt, az jelentős összeget hagy az üzletekben hétről hétre. Érdemes tehát kicsit visszafogni a húsfogyasztást, és helyette több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

4. Ne költs edzőteremre, edz a szabadban

Arról a Pénzcentrum januárban írt, hogy kicsit körbenézve Budapesten, a személyedző nélküli bérleteket figyelembe véve valahol 9 és 20 ezer forint között számolhatunk a bérletárakkal havonjta. Ezek szórása leginkább azon múlik, hogy a hely milyen plusz szolgáltatásokkal rendelkezik a géppark rendelkezésre bocsájtásán felül.

Szóval nem olcsó mulatság, ha edzőteremben szeretnénk formába hozni magunkat. Rengeteget spórolhatunk viszont, ha inkább otthon, vagy a szabadban edzünk: elmegyünk futni, biciklizni, vagy az interneten fellelhető alakformáló videók segítségével tornászunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Tedd le a kocsit, pattanj bringára!

Egy kocsi fenntartása igen költséges, a tankoláson kívül számolni kell a kötelező biztosítás összegével, az éves olajcserével, parkolási díjjal, és akkor még nem beszéltünk arról, mennyibe kerül, ha a munkahelyhez közeli parkolóban valaki nekimegy a kocsinknak és elhajt. Egy bicikli viszont nem annyira drága, megspórolhatjuk a benzinköltséget, a parkolási díjat és még fittebbek is leszünk, ha azzal járunk munkába.

6. Szabadulj meg a rossz szokásaidtól

A cigaretta, az alkohol mind rengeteg pénzbe kerülnek, érdemes tehát lemondani róluk. Hogy milyen olyan rossz szokásaink vannak még, amelyekről lemondva tízezreket spórolhatunk havonta, kiderül ebből a cikkből.

7. Szervezz szabadtéri programokat

Egy mozi, egy étterem vagy egy színház szuper kikapcsolódást jelent, viszont sok pénzt is emészt fel. Nem kell feltétlenül pénzt költeni, ha közös programra vágysz a családdal, barátaiddal. Menjetek kirándulni, sétáljatok egyet a városban, menjetek ki a parkba és nyársaljatok egyet, ahelyett, hogy beülnétek valahová a hétvégén. Így mindannyiótok meg tud spórolni egy kis pénzt.

8.Kövesd az orvos utasításait

Könnyen meglehet, hogy ha beteg vagy, nem hallgatsz a háziorvosodra, és vagy ki sem váltod az összes gyógyszert (mert az milyen drága, vagy mert nem akarsz antibiotikumot szedni), vagy egyszerűen nem az előírásnak megfelelően szeded őket, esetleg idő előtt abbahagyod. Ennek következmlnye az, hogy esetleg visszaesel, és nem sokkal a munkába lépés után ismét mehetsz táppénzre, aminek köszönhetően a megszokottnál jóval kevesebb fizetést kapsz, mintha dolgoztál volna. A táppénz összege ugyanis legalább 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő esetén a táppénz alapjának, vagyis a fizetésnek a 60 százaléka, 730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén és fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás időtartama alatt a táppénz alapjának mindössze 50 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem