18 °C Budapest
Ez fájni fog a családoknak: újabb költség, amit csak a gyerekeseknek kell kifizetni

Ez fájni fog a családoknak: újabb költség, amit csak a gyerekeseknek kell kifizetni

2017. szeptember 5. 05:45

Alig kezdődött el az iskola, máris irathatod be a gyerekedet a különböző különórákra. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy miért érdemes a gyereksportra is áldozni, és havonta mennyibe kerülhetnek a legnépszerűbb sportok.

Egy nemrég megjelent banki kutatás szerint 30 ezer forintba kerül a családoknak az iskolakezdés, a KSH ennek az összegnek a kétharmadát mutatta ki. Arról kevesebb szó esett viszont mostanában, hogy milyen költségekkel néznek szembe a szülők évközben, ha azt szeretnék, hogy a gyerekük sportoljon.

A legfontosabb, hogy a gyerek azt a mintát lássa otthon, hogy a család aktív életmódot folytat, a szülők és a testvérek is kirándulnak, kocognak, sportolnak. Ettől ő is motivált lesz, nem a TV előtti tespedést fogja természetesnek tartani, hanem azt, ha ő is kimegy a természetbe illetve mozog

- mondta el a Pénzcentrumnak Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta, a Sportorvosi Központ munkatársa. Az orvos szerint az otthonról hozott szemléletmód jóval fontosabb, mint, hogy egy gyerek konkrétan milyen sportot választ, vagy a szülő milyen sport felé tereli.

A fiatalkori sport ráadásul nemcsak a mozgásszervi fejlődés szempontjából előnyös, többek között fejleszti a koncentrációs képességet, segíti a viselkedési zavarban szenvedőket, sőt, egyes esetekben meg is előzheti az ilyen problémák kialakulását.

A doktornő azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint serdülőkorban dől el, hogy valaki elég komolyan veszi-e az által űzött sportot ahhoz, hogy továbbra is versenyszinten űzze. Ekkor kezdenek ugyanis a fiatalok érdeklődni a másik nem iránt, és akik a versenysportnál maradnak, azoknak ez napi 4-5 órás megterhelést jelenthet, sokkal kevesebbet lehet mellette bulizni és inni, a cigarettáról pedig értelemszerűen le kell mondani. Ez a vízválasztó időszak fiúknál kicsit hamarabb köszönt be, a lányokra pedig leginkább az első komolyabb kapcsolatuk kialakulásakor jellemző.

Mégis mit válasszunk?

A szakember a Sportorvosi Központban betöltött praxisában legtöbbször labdarúgókkal illetve vizes sportolókkal találkozik.

Több mint 200 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon, ez óriási szám, gyerekek közül is a legtöbben ezt a sportot választják. A focin túl népszerűek még a vízi sportok, úgymint az úszás, a kajak-kenu és a vízilabda

- osztotta meg tapasztalatait Matusovits Andrea. Elmondása szerint nem kap elegendő hangsúlyt itthon az evezés, pedig az olimpiai sportágak közül nemzetközi szinten ez a harmadik legnépszerűbb, az atlétika és az úszás után. Az evezés egyébként nemcsak azért jó választás, mert jellemzően jó levegőn űzik, és a teljes testet átmozgatja hanem azért is, mert a legtöbb sporthoz viszonyítva kevésbé számít sérülésveszélyesnek.

A mindennapos testnevelésórával kapcsolatban a doktornő megjegyezte, hogy az egyértelműen jó hatással van a gyerekek mozgás iránti hozzáállására és eredményességére. Mindemellett az emelt sportóraszám feltételei nincsenek még mindenhol megteremtve, ezért az ebben rejlő lehetőségek teljes kiaknázása további időt vesz majd igénybe.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ez mennyibe kerül?

Szétnéztünk a fenti sportok között, hogy azok mennyiért elérhetőek Budapesten, de egyesületenként jelentősen eltérő árakat tapasztaltunk. Úszásoktatás esetében az egyik legnagyobb úszóiskola 12-13 ezer forintért árul 10 alkalmas bérleteket, és ez meg is felelhet körülbelül a gyerek havi edzésköltségének.

Vízilabdaedzéssel kapcsolatban érdeklődtünk több klubnál is, ez sem számít olcsó mulatságnak, alkalmanként 2500 forintot is elérhet az edzések ára, mely így havonta akár 25-30 ezer forint költséget is jelenthet.

A fentieknél valamivel jobban járunk, ha a gyerek kajakozni, kenuzni vagy evezni szeretne, ebben az esetben elegendő a havi 10 ezer forint körüli tagsági díjat kifizetni, és ennek fejében részt vehet az előre kiírt edzéseken. A legnépszerűbb sportnak számító focival kapcsolatosan pedig észrevehető a jelentős igény és hátszél: jellemző, hogy néhány ezer forintos tagdíjat kell csak a szülőknek fizetni. 

A tagsági, illetve edzési költségeken túl, minden sport esetében figyelembe kell venni a felszerelés illetve a különböző versenyek nevezési költségét is, melyek mértéke jelentősen eltér a különböző sportok tekintetében.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?