7 °C Budapest

Minél előbb felvennéd a CSOK-ot? Ennyi önerőre lesz szükséged

Pénzcentrum
2016. február 9. 14:34

Leghamarabb akkor élhetünk a 10+10-es CSOK-kal, ha telket veszünk, amin építkezésbe kezdünk. Aki még nem épített házat, annak viszont újdonság lehet, hogy ilyenkor a támogatás nem egy összegben kerül folyósításra, a bank készültségi fokhoz köti a kedvezmény folyosítását.

Erről, és sok más fontos témáról is szó lesz a Portfolio CSOK-klubjaiban: KATTINTS IDE az időpontokért!

Az ingatlanpiaci elemzők szerint jelenleg a leggyorsabban akkor élhetünk a 10+10-es Családok Otthonteremtési Kedvezményével (CSOK), ha egy telket veszünk, amire saját magunk (vállalkozóval) építünk fel egy házat. Ugyan gyorsabb lenne egy kész, új lakást vásárolni, azonban ilyet csak nehezen, sok esetben túl drágán találunk. A kedvezmény kihasználásához nem árt tudni, hogyan folyósítják a CSOK összegét és milyen elvárásai vannak a banknak a lakásvásárláshoz képest.

Nem egyszerre folyósít a bank

A szocpolhoz hasonlóan a bank nem egy összegben, hanem szakaszosan utalja a CSOK-ot, de nemcsak a vissza nem térítendő támogatás,

hanem a plusz hitel folyósítása is részletekben történik.

A pénz utalását egyébként a ház építési fokához kötik, az első részletet a készültségi fokhoz köti a bank, az első rész felépítéséhez így önerőre lesz szükségünk (ahogy a telek megvásárlásához is). Ezt a bank két módszerrel ellenőrzi:

  • Számlát kell benyújtani a költségek 70 százalékáról.
  • A bankok helyszíni szemlével ellenőrizhetik a készültségi fokot, ez után díjat is felszámíthatnak.

Ha olyan bankot választunk, ahol ez utóbbiért díjat számítanak fel, akkor érdemes minél kevesebb készültségi fokot bejelenteni a banknak, igaz, ehhez nagyobb önerő szükséges. A második foknál viszont már felhasználhatjuk az első folyósítás során kapott összeget. Pénzintézetenként eltér, hogy milyen építési fokozatokat fogadnak el a bankok.

Hogyan érdemes felosztani a folyósítást?

Ha nagy összegű önerővel rendelkezünk, akkor akár készültségi fokok nélkül is felépíthetjük a házunkat, így megspórolhatjuk a banki ellenőrzés után fizetendő díjakat, ezeket csak egyszer kell megfizetni. Ha nem is tudjuk az egész házat saját pénzből kifizetni, akkor is érdemes törekedni arra, hogy minél kevesebbszer kelljen kijönnie a bank ellenőrének.

Jellemzően 4-5 készületségi fok bejelentés szokott történni, és ehhez igazodnak a folyósítások is

- mondta a Pénzcentrum kérdésére az FHB. Érdemes tehát minél nagyobb önrésszel belevágni az építkezésbe. Lényeges, hogy a készültségi fokok bejelentése a mi dolgunk, ezt nekünk kell megtenni a bankunknál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mekkora önerő kell?

Ha azzal számolunk, hogy egy ház felépítése 20 millió forint, és a bank felé négy készenléti fokot jelentünk be, akkor ez azt feltételezi, hogy

5 millió forint önerő kell ahhoz, hogy neki tudjunk kezdeni az építkezésnek.

Ez persze már feltételezi, hogy van olyan telkünk, ahol felhúzzuk a házunkat. Ha ennél kevesebb pénzünk van, akkor már jóval többször kell kihívni az ellenőrt, 3 millió forint önerő mellett már hét alkalommal kell kihívni a banki szakértőt a következő részlet folyósításához.

Mekkora összeg kerül folyósításra?

A CSOK összegének meghatározása az igénylés után történik. Az ügyfeleknek természetesen lehetősége van a neki járó támogatásnál kevesebbet kérnie, nem kötelező a maximális összeget felvenni. Építkezéskor a készültségi foknak megfelelően kerül folyósításra az összeg a ház aktuális állapota szerint.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem