14 °C Budapest

Mikor kell feltüntetni a vevő adószámát a számlán? Itt a válasz

Pénzcentrum
2013. május 9. 15:08

Tapasztalatok szerint számos esetben olyankor is kérik az értékesítő vállalkozások a vevő adószámát, amikor arra egyáltalán nincs szükség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétette azokat az eseteket, amikor szerepeltetni kell ezt az adatot is a bizonylaton.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint bizonyos esetekben - de nem mindig - a befogadó neve és címe mellett a számlán a számlabefogadó adószámát is szerepeltetni kell.

Erre három esetben van szükség:

1. A belföldi fordított adózás alá eső ügylet esetén, illetve az áfatörvény szempontjából területi hatályon kívülinek minősülő, külföldre nyújtott olyan szolgáltatás esetén, ahol a külföldi igénybe vevő a teljesítési hely országában igénybe vevőként forgalmi adó fizetésére kötelezett.

2. Az Európai Unión belüli termékértékesítés esetén (ilyenkor a másik tagállambeli vevő közösségi adószámát kell vevői adószámként szerepeltetni a számlán).

3. 2013. január 1-jétől a számlabefogadó adószámának, vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyét akkor is fel kell tüntetni a számlán, ha részére, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítettek, feltéve, hogy a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalanyra áthárított adó a 2 millió forintot eléri vagy meghaladja. További feltétel, hogy a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön.

Nem kell feltüntetni a számlabefogadó adózási azonosítóját az olyan, legalább 2 millió forint áthárított áfát tartalmazó számlákon, amelyek esetén a számla befogadója nem áfa-alany (mert például gazdasági tevékenységet nem folytató magánszemély), vagy pedig külföldi, belföldön nyilvántartásba nem vett adóalany. Akkor sem szükséges feltüntetni a számlabefogadó adózási azonosítóját, ha a legalább 2 millió forint áthárított áfát tartalmazó számla kibocsátója olyan adóalany, amely belföldön nem letelepedett, csak áfa regisztrációval rendelkezik Magyarországon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minden egyéb esetben, azaz a belföldön teljesített, egyenes adózású olyan ügyletek esetén, amelyekről kibocsátott számla áfa tartalma nem éri el a 2 millió forintot, vagy a számla áthárított áfát nem tartalmaz (például belföldi adómentes ügyletek esetén, ide nem értve a közösségi adómentes értékesítés esetkörét) a megrendelő adószáma nem kötelező tartalmi eleme a számlának.

Nagyon fontos, hogy a számlakibocsátó a fenti három esetkörön túl nem köteles a vevői adószám számlán történő feltüntetésére, még akkor sem, ha ezt a vevő kifejezetten kéri. Tehát például egy belföldi, egyenes adózás alá eső olyan számla esetén, amelyen az áthárított áfa 1 millió forint, a vevői adószám feltüntetése nem kötelező, még akkor sem, ha a vevő kifejezetten jelzi a számlakibocsátó felé, hogy az ő (azaz a vevő) adószámát is tüntessék föl a számlán. A számlakibocsátó ettől függetlenül dönthet úgy, hogy - a vevő kérésének eleget téve - a számlán a vevő adószámát feltünteti.

Lényeges azonban, hogy az áfaalany vevők sem kötelezhetőek arra, hogy a belföldi, egyenes adózás alá eső olyan ügyletek esetén megadják az adószámukat, ahol az áthárított áfa a 2 millió forintot nem éri el. Nem tagadható meg tehát a vevőtől a számlakibocsátás a 2 millió forint áthárított áfát el nem érő ügyletek esetén, ha a vevő nem adja meg az adószámát.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm