Akiket a pénz (nem) boldogít: itt a lista

2011. május 26. 04:44

A pénzügyi mutatók talán mit sem érnek, nem tudják leírni egy ország lakóinak elégedettségét. Mi kell a boldogsághoz, érdemes a vagyont hajkurászni? Az OECD nemrég megjelent elemzésében egy olyan indexet próbáltak megalkotni, ami erre talán választ ad.  Legalábbis jobban leírjs egy ország lakóinak életkörülményeit, mint a rideg gazdasági adatok.

Nem minden a pénz, főleg ha a boldogságról van szó (üres pénztárcával vagyunk hajlamosak erre gondolni). Tény, hogy életminőségünket nagyban befolyásolják egyéb tényezők is. A napsütés, légszennyezettség stb. mind napi szinten meghatározza életünket. Vajon milyen fontosak lehetnek ezek, tényleg nem számít a vagyon?

Az OECD által megalkotott index olyan változókat is tartalmaz, amit egyetlen pénzügyi mutató sem tud figyelembe venni, mint például a környezet állapota, az oktatás, a kormányzat, az egészség, a biztonság és a jövedelem. A jóléti index meghatározásakor figyelembe vett tényezők szorosan hatnak a jólétünkre, épp úgy, mint a havi fizetésünk.

1989 óra munka, kevés pénz és boldogtalanság

A tanulmányból kítűnik, hogy Magyarország korántsem tartozik a boldog országok közzé, legtöbb tényezőben átlagosan vagy kicsivel azalatt teljesítünk. Az OECD átlag fizetésétől kevesebbet vihet haza egy magyar dolgozó. A 18 és 65 év közöttiek közül csak 55 százaléknak van állása. Aki dolgozik, az viszont nem keveset, átlagosan 1989 órát egy évben (38,25/hét). Az oktatás színvonala viszont legalább átlagosnak tekinthető, amennyire a diákok olvasási készségéből meg lehet ezt állapítani.

Környezetünket tekintve nem állunk rossz helyen, a légszennyezettség az átlag alatt van. Az elérhető életkorunk ennek ellenére több mint öt évvel alacsonyabb az OECD többi országának átlagánál. Csupán az emberek 23 százaléka elégedett az életével, máshol ez közel 60 százalék.

Nézzünk rá az alábbi, Economist által készített grafikonra: láthatjuk a OECD által kreált jóléti index alakulását a GDP/fő (egy főre számított bruttó hazai össztermék) függvényében. A GDP növekedésével erőteljesen nő a jóléti index értéke is. Talán közvetlenül nem lehet megvenni a boldogságot, de valahogy talán megalapozhatjuk vele azt. Pénzbe kerül az egészség, az oktatás és még sorolhatnánk. Ez lenne a gazdasági fejletség és jólét közötti összefüggés lényege?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OECD Index alakulása a GDP függvényébenForrás: OECD, Economist


Akik kis pénzből is boldogok

Láthatóan szoros kapcsolat van az eddig is jól ismert pénzügyi mutató és a jóléti index között. Bár szerencsés országok lakói kisebb pénzből is boldognak tudják magukat mondani. Új-Zéland lakosságának 77 százaléka elégedett életével kapcsolatban, pedig GDP és fizetés tekintetében korántsem az élmezőnyben foglalnak helyet. Az ország légszennyezettsége az egyik legalacsonyabb, átlagos elérhető életkoruk is igen magas, 80,4 év. A munkaképes lakosság (16 és 64 év közöttiek) 72 százalékának van munkája, akik 1729 órát dolgoznak évente. A környezet és a táj leírásába nem bocsátkozom, így is nagyfokú irigység foghat el minket. Azt mindenképp fontos megjegyezni, hiszen egyik alapja lehet a boldogságuknak, hogy az új-zélandiak 97 százaléka meg tud nevezni valakit, akire számíthat bármilyen helyzetbe is kerül élete során. Nekünk sajnos ez sem adatott meg.

A OECD által készített interaktív honlapon megalkothatjuk saját jóléti indexünket is. Bár nincs olyan feltétel, amivel hazánkat az élre hozhatnánk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm