19 °C Budapest

Így kaphat akár 25 millió forintot a céged: beavatunk a titokba

2011. május 4. 04:44

Szabadon felhasználható hitellehetőség A Széchenyi Kártya egyszerű hitelfelvételi lehetőségnek tűnik a kis- és középvállalkozások számára, ellenben az igényléshez temérdek feltételnek kell megfelelni. Ehhez próbálunk meg összeállításunkban fogódzót nyújtani.

Cikksorozatunk első része: A 3P és a gyorshitel turbózza fel a magyar cégeket - KATTINTS!

A Széchenyi Kártya Programban a kis- és középvállalkozásokról (kkv) szóló törvény szerint meghatározott egyéni vállalkozás, egyéni cég, gazdasági társaság és szövetkezet vehet részt. Főszabály szerint azok a vállalkozások minősülnek kkv-nak, amelyek 250 főnél kevesebbet foglalkoztatnak. További kritérium, hogy 50 millió eurónak megfelelő forintösszegnél nem lehet több az éves nettó árbevétel, vagy a mérlegfőösszeg nem haladhatja meg a 43 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A Széchenyi Kártya igénylés feltétele, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell egy lezárt, teljes (365 napos) naptári (üzleti) évre vonatkozó beszámolóval vagy egyéni vállalkozóknál személyi jövedelemadó bevallással.

Nem kell regisztrációs díjat fizetniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tagjai valamely területi kereskedelmi és iparkamarának vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének. Egyéb a Széchenyi Kártya konstrukcióhoz társult érdekképviseleti szervezet tagjainak 8500 forint regisztrációs díjat kell fizetniük. Azok a vállalkozások is részt vehetnek a programban, amelyek nem tagjai érdekvédelmi szervezetnek. Nekik viszont 17 ezer forint regisztrációs díjjal kell számolniuk.

A kérelmeket a KA-VOSZ Zrt., a kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ irodáiban, illetve a finanszírozó bankok fiókjaiban lehet benyújtani. A regisztráló irodák további költségeket nem számítanak fel a hitel igénylésekor. A bankok a számla megnyitásakor egyből megterhelhetik a vállalkozás számláját a számlavezetés díjjal.

A Széchenyi Kártya Mastercard Standard típusú, nemzetközi debit-kártya. A plasztik lapért éves díjat kell fizetni a kibocsátó bank részére, melynek összege a megítélt hitelkeret nagyságához igazodik, 15 ezertől 160 ezer forintig terjedő összeg. A társkártyák egységesen 4000 forintba kerülnek.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a készfizető kezességvállalás díjaként a hitelszerződésben meghatározott hitelkeret 80 százalékára vetítve 1,7 százalékos mértékű készfizető kezességvállalási díjat (garanciadíjat) számít fel. A vállalkozásnak csak a garanciadíj felét kell lerónia, mert a másik felét az állam támogatásként megfizeti a vállalkozások helyett.

Hitelkeret 500 ezertől 25 millió forintig

A Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelkeret a vállalkozás választása és a KA-VOSZ Zrt. előminősítése, illetve a hitelező bank ügyfélminősítése alapján vagy 500 ezer forint vagy 1-25 millió forint között egymilliónként emelkedő összeg lehet. A vállalkozás a Széchenyi Kártyával történő vásárláshoz, készpénzfelvételhez vagy más módon történő számlaterheléshez szükséges bármilyen összeget igénybe vehet a rendelkezésre álló szabad hitelkereten belül, s akár egyetlen tranzakcióhoz is felhasználhatja. Amennyiben a számlára időközben jóváírás érkezik, a nap végén az összes tranzakció (terhelés, jóváírás) végeredményeként fennmaradó folyószámla egyenlegből a hitel összege automatikusan visszatörlesztődik. A hitel általános futamideje egy év, kivéve, ha az ügyfél hosszabbítást kér, amely további egy évet jelent.

A hitel rulírozó, a bank csak a ténylegesen fennálló hiteltartozás mértéke után számol fel kamatot. A kamatszámítás az igénybe vett hitel napi állománya alapján történik. A hiteldíj (a hitel kamata + kezelési költsége) összesen 1 havi BUBOR + 4 százalék + 0,8 százalék. Tízmillió forintig 1 százalék kamattámogatást ad az állam.

Nagyobb összegű hiteligénylés esetén megfelelő banki számlaforgalmat is fel kell tudni mutatni. A 6-10 millió forint összegű Széchenyi Kártya hitel igénylésekor az igényelt hitelkeret minimum háromszorosát elérő előző évi számlaforgalomról szóló igazolást kell csatolni az igénylő laphoz, amennyiben nem a számlavezető bankhoz nyújtja be a vállalkozás a kérelmet. További feltétel, hogy az egyéni vállalkozó vagy az ügylet kezese rendelkezzen egy legalább 50 százalékban a tulajdonában lévő ingatlannal. Jó tudni, hogy ebben az esetben az ingatlant nem vonják be biztosítékként az ügyletbe, csak meg kell lennie. Az elfogadható ingatlanok körét a bank határozza meg.

A 11-25 millió forint összegű Széchenyi Kártya igénylés esetén az igényelt hitelkeret minimum ötszörösét elérő előző 12 havi számlaforgalomról szóló igazolást kell csatolni. Emellett legalább két lezárt, teljes naptári évre vonatkozó végleges beszámolót, illetve személyi jövedelemadó bevallást is mellékelni kell. Az előzőekhez hasonlóan feltétel a legalább 50 százalékos ingatlan-tulajdonrész megléte. A bankok ekkora összegű hitelnél már bevonhatják az ügyletbe biztosítékként az ingatlant. A keretbiztosítéki jelzálogszerződés közokiratba foglalásának költsége a vállalkozást terheli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vállalkozások kérhetik a keretösszeg felemelését. Ezt csak azok tehetik meg, amelyek 10 millió forint hitelig legalább annak a háromszorosának, 11-25 millió forint között pedig legalább az ötszörösének megfelelő előző évi számlaforgalmat produkáltak annál a banknál, ahol a korábbi Széchenyi Kártya hitele fennállt.

Miért előnyös a Széchenyi Kártya folyószámlahitel?

- Szabadon felhasználható, nincs kötött hitelcél.

- A hitelkeret automatikusan a vállalkozás folyószámlájához kapcsolódik, így a hitel igénybevétele és törlesztése is automatikusan a számlamozgásokkal együtt történik.

- A folyószámlához bankkártya is tartozik, így a hitelkeretet igénybe lehet venni anélkül, hogy bármely fiókba be kellene menni.

- Kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni.

- A programhoz állami kamat- és garanciadíj-támogatás is kapcsolódik.

Rengeteg ok miatt lecsúszhatnak a kártyáról a vállalkozások

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem