20 °C Budapest

Friss APEH feketelista! Celebek és milliárdos adótartozók

2010. október 28. 09:42

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette a 2010. szeptember 30-án 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek névsorát és a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező vállalkozások listáját. A listában több ismert név is szerepel.

Az APEH feketelistájára azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók kerülhettek fel névvel, lakcímmel és - az egyéni vállalkozók - adóazonosítóval, akik a III. negyedév végén már legalább 180 napja folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeztek.

A szeptember végi listára összesen 3 307 név került fel (idén 352-vel emelkedett a számuk, vagyis az összesített tartozásuk biztosan meghaladja a  33 milliárd forintot.

Százmilliárdnyi adótartozások

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal háromhavonta teszi közzé a nagy összegű adótartozással rendelkező magánszemélyek valamint a nagy összegű adótartozással rendelkező cégek feketelistáját. A két összesítésben szereplő nevek mögött összesen legalább milliárd forint adótartozás található.

A legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összegű adótartozással rendelkező adózók harmadik negyedéves listái júniushoz viszonyítva bővültek. A nem magánszemélyek 100 milliós listáján ezúttal 6,5%-kal több név szerepel mint három hónapja, a magánszemélyek névsora pedig 1,1%-kal gyarapodott.

A listák szerint összesen 1912 darab legalább 100 millió forint adóval tartozó nem magánszemély adósa van az APEH-nak, és mellettük egy kisvárosnyi - egészen pontosan 3307 - magánszemély tartozik az államnak több mint 10 millió forinttal, azaz a hazai egyhavi bruttó átlagkereset legalább ötvenszeresével.

A két listán összesen tehát legalább 224 milliárd forint adótartozást felhalmozó adózó neve szerepel. Figyelembe véve azonban, hogy sok vállalkozás és magánszemély vélhetően jóval több adótartozással rendelkezik a listára kerülés alsó határánál, a jegyzékekben szereplő adózók összes tartozása a fenti minimális összeget még akár további százmilliárdokkal meghaladhatják. (A pontos számokat azért nem ismerhetjük meg, mivel a hatályos jogszabályok kizárólag a nagy összeggel tartozók nevének, székhelyének/lakcímének és adóazonosítójának közzétételét teszik lehetővé az adóhatóságnak.)

Ismert nevek a feketelistán

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A friss listán hírességekkel is találkozhatunk: Gáspár Győző és felesége, Bea asszony 2009 óta rendszeres szereplői a csúcstartozók listájának, de 2007 májusában már 20 millió forintra bírságolta őket az adóhatóság, miután vagyonosodási eljárást indítottak ellenük. A jelenleg aktuális listán is szerepel a nevük.

Gáspár Győző nemrég egy interjúban nem tagadta, hogy adótartozással küzd: "Igen, van APEH-tartozásom. Sajnos összejött. Fizetem, törlesztem, le fog telni..." - mondta.

A korábban közzétett listákhoz hasonlóan továbbra is szerepel a nyilvántartásban a Pa-Dö-Dö nevű duóból ismert Lang Györgyi neve is.

Egy másik ismert név a listán Földesi-Szabó László: ő Bálint Antónia gyermekének apja, aki korábban arról vált ismertté, hogy néhány éve ő hozta haza Mehmet Karcsikát Törökországból. Földesi-Szabó tavasszal indult az országgyűlési választásokon, jelenleg rendszeres látogatója a bíróságoknak, a Vám-és Pénzügyőrség pedig csődbűntett gyanújával nyomoz ellene.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem