12 °C Budapest

Figyelem! Már csak néhány nap maradt hátra - Jön az év legfontosabb határideje

2010. május 13. 04:42

Május 20-án lesz utoljára lehetőségük a személyi jövedelemadó bevallásra kötelezetteknek elküldeni az APEH számára a 2009-es adóévre vonatkozó bevallási nyilatkozatokat. Nagyjából kétmillió önbevallás már tegnapelőttig beérkezett a hivatalhoz, azonban több mint egymillióan az utolsó hétre tartogatják bevallásukat. Kedvükért a Pénzcentrum még egyszer összeállította, mire is érdemes figyelni az adóbevallás elkészítésekor.

A 2009-es személyi jövedelemadó bevallásokat a 0953-as nyomtatványon készíthetik el az adózók. Legkésőbb január 31-ig munkáltatói adómegállapítást is kérhettek azok a munkavállalók, akik jogosultak voltak rá, és a munkáltatójuk vállalata annak elkészítését. A munkáltatói adómegállapítás lehetőségével nagyjából egymillió adózó élt, akik teljes mértékben kiváltották a bevallás benyújtási kötelezettségüket.

Azok a magánszemélyek, akik nem élhettek ezzel a lehetőséggel két módon tehenek adóbevallást: a szokásos módon (a 0953-as nyomtatványon) vagy a tavaly óta létező egyszerűsített bevallással. Az egyszerűsített adóbevallást február 15-éig lehetett kérni az APEH-tól, a hivatal április 30-ig küldte ki az adóbevallási ajánlatokat összesen 237 ezer egyszerűsített bevallást választó magánszemélynek. A kiküldött bevallási ajánlatokat az adózóknak elfogadva vagy a valóságnak megfelelően kijavítva kell visszaküldeniük az APEH számára legkésőbb május 20-áig. A 0953-as bevallásoknak szintén mához egy hétre, azaz május 20-án van a beküldési határideje. Legkésőbb ugyanezen a napon a magánszemélyeknek esetleges befizetési kötelezettségeiknek is eleget kell tenniük. A bevallásban visszaigényelt adót pedig az adóhatóság 30 napon belül utalja vissza.


Hogyan és hova küldjük bevallásunkat?

Az adóbevallásokat kétféleképpen lehet kitölteni. Aaz egységcsomagban megkapott bevallási lapokat tollal is kitölthetjük, vagy használhatjuk az APEH Általános Nyomtatványkitöltő szoftverét, mellyel elektronikusan lehet elkészíteni az adóbevallásokat. Miután kitöltöttünk az APEH nyomtatványt a beküldésnél választhatjuk az elektronikus utat, az Ügyfélkaput vagy kinyomtathatjuk és - a kézzel kitöltött bevalláshoz hasonlóan - borítékban, postai úton juttatathatjuk el az APEH címére.

A bevallási egységcsomagban található borítékok feladása ingyenes. Azok akik, saját borítékban kívánják feladni bevallásuk, a következő címekre küldhetik a 0953-as bevallást: Hova küldjed az adóbevallásod? Itt az APEH címlistája!

Hogyan lehet az Ügyfélkapura regisztrálni?
Az ügyfélkapus regisztrációt az okmányirodák végzik. A regisztráció, és az ügyfélkapu használata ingyenes. Az okmányirodákban előzetesen időpontot lehet igényelni, a regisztráció egy gyakorlott ügyintézővel nem kerül 5 percnél több időbe.

Abban az esetben, ha az okmányirodában csak a bevallási határidők utánra tudnának időpontot biztosítani, érdemes az APEH Ügyfélszolgálati Irodáiban regisztrálni. Utóbbira tavaly ősz óta van lehetőség. Az ügyintézés az APEH-nál is ingyenes és gyors.

A regisztrációhoz az állampolgárnak szüksége van egy személyazonosító okmányra, és egy elektronikus levelezési címre, ahová a rendszer a regisztrációt követően automatikusan elküldi az első belépéshez szükséges kódot, amely a regisztráció napjától számítva 5 napig használható.


Adókulcsok, adójóváírás és visszaigénylés

A 2009-es adóévben az összevont jövedelmekre két adókulcs (18 és 36%) vonatkozik. Az évközbeni adómódosításoknak köszönhetően pedig a sávhatár a korábbihoz képest 200 ezer forinttal magasabban 1,9 millió forintnál került meghúzásra.


Az adójóváírás teljes mértékben 1,25 millió forint éves jövedelemig vehető igénybe, jogosultsági hónaponként legfeljebb 11.340 forint erejéig. Az adójóváírás 1,25 millió forint feletti többletjövedelem 9%-ával csökken. Így fokozatosan zsugorodva 2,762 millió forintnál éri el a nullát az igénybe vehető adójóváírás.

Az adóvisszaigénylés egyik leggyakoribb oka a munkáltató által évközben le nem vont adójóváírás visszaigénylése. Az APEH a visszaigényelt adót az adóbevallás benyújtásától számított 30 naptári napon belül utalja vissza az adózóknak. Fontos, ha azt szeretnénk, hogy az APEH utaljon számunka mindenképpen tegyünk egy "X" jelölést az adóbevallás főlapján lévő C blokk megfelelő négyzetébe. Ezután pedig a D blokkban pontosan adjuk meg azt a számlaszámunkat vagy postacímünket, ahova a visszaigénylést kérjük. Május 11-éig összesen 56 milliárd forintnyi visszaigénylés érkezett az APEH-hoz, melyből a hivatal 45 milliárd forintot vissza is utalt a magánszemélyek számlájára. A visszafizetés az esetek legnagyobb részében pontosan történik, idén eddig mindösszesen 400 ezer forint késedelmi kamatot kellett az APEH-nak fizetnie.


Adókedvezmények

Az összevont kedvezmények esetében a kedvezményre jogosító befizetések 30%-a, de legfeljebb 100 ezer forint vehető igénybe akkor, ha a magánszemély éves bevallásköteles jövedelme nem haladja meg 3,4 millió forintot. E feletti jövedelem esetén, 3,9 millió forint bevallásköteles jövedelmig fokozatosan - a 3,4 millió forint feletti jövedelem 20%-ával - csökkenő összegben lehet a kedvezményeket érvényesíteni.

Új kedvezmény típus idén a háztartással kapcsolatos szolgáltatások után járó adókedvezmény. A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a szolgáltatást igazoló, áfát is tartalmazó számla a kedvezményt igénybevevő nevére legyen kiállítva. Ezeket számlákat, csakúgy mint a többi jövedelemigazolást, bizonylatot és magát az adóbevallást miden esetben azok elévüléséig, vagyis 2015. december 31-ig kell megőrizni.


Részletekben is befizethető az szja

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újdonság idéntől, hogy a bevallásban pótlékmentes részletfizetést is kérhetünk adóbefizetési kötelezettségünkre. A 0953-as bevallás C lapjának alján van lehetőség, hogy 2, 3 vagy 4 hónapos egyelő részletekben történő fizetést kérjen az adózó a hivataltól. Ezzel a könnyítéssel csak az áfa fizetésre nem kötelezett, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek élhetnek abban az esetben, ha ténylegesen befizetendő szja-juk nem haladja meg a 100 ezer forintot. Ez a részletfizetési lehetőség automatikusan jár, külön határozatot nem hoz róla az APEH. 


Az 1+1%-oknak is közeleg a határideje

Az adózók idén is felajánlhatják az előző évi személyi jövedelemadójuk összesen 1+1%-át egy általuk támogatásra érdemesnek tartott civil szervezet és egy egyház illetve kiemelt költségvetési előirányzat számára. A felajánlások elküldésének határideje május 20-a. (A munkáltatói adómegállapítást választók május 10-ig adhatták át munkáltatójuknak lezárt borítékban a rendelkező nyilatkozataikat).

A felajánlásokat idén is meg lehet tenni a bevallási és az egyszerűsített bevallási nyomtatvány D lapján. El lehet küldeni a rendelkező nyilatkozatokat a bevallástól elkülönítetten elektronikus formában és postai úton is. Elektronikus küldés során az Ügyfélkapun keresztül kell az APEH-hoz eljuttatni az erről az oldalról letölthető nyilatkozatokat. Postai küldés esetén a nyilatkozatokon csak a kedvezményezett adószámát illetve technikai számát kell feltüntetni, a nyilatkozatokat pedig egy külön borítékba kell helyezni, melyre csak a magánszemély adóazonosító jelét kell feltüntetni (a név és a lakcím feltüntetése az érvényességet nem befolyásolja). A borítékokat csatolni kell a bevalláshoz vagy az egyszerűsített bevalláshoz, és így együtt kell az APEH-hoz postai úton eljuttatni.

A "civil 1%-ot" idén is több ezer társadalmi szervezet, alapítvány, közalapítvány működésének elősegítésére felajánlani, ezeken kívül lehetőség van olyan, törvényben rögzített kedvezményezettek megjelölésesére, mint például a Magyar Országos Levéltár, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Filmarchívum, különböző országos szakmúzeumok vagy felsőoktatási intézmények.

A civil kezdeményezettek megjelöléséhez elegendő mindössze annak a szervezetnek a 11 jegyű adószámát ismernünk, melynek a felajánlásunkat szeretnénk tenni. (Például, ha azt szeretnénk, hogy 2009. évi adónk 1%-át az APEH a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára utalja, a 19025702-1-43 adószámot kell a rendelkező nyilatkozatunk megfelelő rubrikáiba beírnunk.)

Korábban: Mit árul el rólad az adószámod? Ezt sosem hitted volna...

A második, úgynevezett "egyházi 1%-okat" idén összesen 185 egyháznak és két kiemelt költségvetési előirányzatnak (a parlagfű mentesítés feladataira vagy a Nemzeti Tehetség Program feladataira) lehet felajánlani. Ezen 1%-ok összes kedvezményezettje rendelkezik egy 4 jegyű technikai számmal, melynek használatával lehet megtenni a felajánlásokat. (Például, ha a parlagfű mentesítés feladatait szeretnénk támogatni, akkor az 1153-as technikai számot kell használnunk.) Mind a 187 technikai szám erre a linkre kattintva elérhető az APEH honlapján.

Minden adózó rendelkezhet személyi jövedelemadója 1+1%-áról, még az is, aki tavaly 0 forint szja-t fizetett. Ebben az esetben a felajánlása is 0 forint lesz. Továbbá az APEH akkor sem utal egy forintot sem a kedvezményezettek számlájára, ha a felajánlott összeg 100 forint alatt marad.

Civil kedvezményezettek esetén gyakorlatilag semmi értelme a 0 forintos vagy 100 forint alatti felajánlásoknak. Azonban az egyházak számára nem csak az fontos, hogy összességében mekkora összegű felajánlás érkezett a számlájukra, hanem az is, hogy hányan címezték egy adott egyháznak az akár 0 forintos rendelkező nyilatkozatukat. Az egyházak költségvetési támogatása ugyanis az egyházi 1%-os felajánlások mértékétől függ, és az állami támogatás egyházak közötti felosztása pedig az egyes egyházakra leadott rendelkező nyilatkozatok arányában kerül szétosztásra.


Amit még ne felejts el!

Az adóbevallásokat érdemes figyelmesen kitölteni, mivel ezzel egyébként szükségtelen javításoktól kímélhetik meg magukat az adózók. Az adóbevallást postázás előtt minden erre kijelölt helyen - a főlapon is - alá kell írni! További gyakori hibákról, melyeket nem érdemes elkövetni a következő cikkben olvashatsz: Nyolc hiba, amit ne kövess el az adóbevallásodban!

A nagy értékű vagyontárgyakkal rendelkező magánszemélyeknek idén a vagyonadó bevallásukat is be kell küldeniük május 20-ig, erről részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Vagyonadó: ennyit fizet a szomszédod a 170 lovas verdája után

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem