11 °C Budapest

Zsiday Viktor: két hét lezárás nem lesz elég, 3-4 hét kell

2021. március 9. 11:29

Az európai politikusok egy hamis és téves választásban hisznek: azt gondolják, hogy dönthetnek, hogy erős gazdaságot VAGY kevés halottat akarnak. Ez tévképzet - írja friss blogbjegyzésében Zsiday Viktor portfóliómenedzser.

A befektetési szakember szerint "csak úgy lehet valóban erős a gazdaság, ha a vírus is eltűnik. Nincs választás. Nem válthatjuk ki pár ezer halottra a nagyobb GDP növekedést. Rövid, párhetes távon talán igen, de amint bebizonyosodott idehaza és mindenhol máshol is, tartósan nem."

A magyar kormányzat most - megkésve bár, de végül helyesen - drasztikus lezárás mellett döntött, amelynek legfontosabb eleme az iskolák és óvodák bezárása. Mivel úgy tűnik, hogy a brit vírusverzió (amely mára Magyarországon is dominánssá vált) speciális "képessége" az, hogy a fiatalabbak között is erősen terjed, ezért elkerülhetetlenné vált az utolsó "szuperterjesztésre" alkalmas helyek, a gyerekek közösségi, nagycsoportos találkozásainak megakadályozása. Valószínűleg az intézkedéseknek ez a leghatásosabb része. Nem valami kiegészítő, "próbáljuk meg ezt is" módszer, hanem a lényeg! Ha nincs a gyerekek közötti szuperterjedés, akkor azzal a vírus méregfogát húzzuk ki

fogalmaz Zsiday Viktor.

A portfóliómenedzser szerint így minden esély meg van arra, hogy ez a lezárás nagyon gyors, nagyon nagymértékű esetszámcsökkenést fog hozni a következő hetekben. "Április közepére be lesz oltva a lakosság 20-25%-a, és valószínűleg átesik/átesett addigra a fertőzésen további 20-25%-a. Ez az összesen 40-50% immunis pedig a valószínűsíthetően erős szezonalitás mellett már azt jelenti, hogy nagyon rapid módon fog eltűnni a vírus április-májusban.

Ha erős gazdaságot akarunk, akkor súlyosan le kell csapni a vírusra, és teljesen visszaszorítani. A mostani intézkedések (bár valószínűleg a két hét nem lesz elég, inkább 3-4 kell!) erre megfelelőek. Ha ezeket betartjuk, utána a járvány nagy valószínűséggel eltűnik legalább őszig, és a gazdaságban nagyon gyors fellendülés jöhet. Ugyanakkor a jelenlegi hazai oltási hajlandóság alacsony, ha itt marad (40-50%), akkor jövő télen ismét kezdhetjük elölről az egészet, annak minden emberi és gazdasági következményével együtt

- fogalmaz Zsiday Viktor. A portfóliómenedzser azt is hozzátette, hogy emiatt "nincs félszívű megoldás: ha van vírus, akkor van halott, és előbb-utóbb nincs növekedés. Ha eltüntetjük a vírust, akkor nem lesz halott és lesz növekedés."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem