6 °C Budapest

Villámokkal jönnek a nyári szuperviharok

2015. június 30. 14:01

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a villámcsapás jelentős károkat okoz: a káresemény gyakoriságának növekedése nem csak az időjárással, hanem az építési technológiáknak és a műszaki berendezések megváltozásával is összefügg - mondta el Balla Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Lakásbiztosítási Bizottságának elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt 5 évben több mint 265 ezer villámcsapás okozta kárt jelentettek be a biztosító társaságoknak, a villámok okozta elsődleges károk száma meghaladta a 117 ezret. A károk összege pedig megközelítette a 8,5 milliárd forintot. Ennél is több, közel 148 ezer kárbejelentés történt a villámcsapások "másodlagos" hatásai miatt, ezek kárösszege: 12 milliárd forint körüli. A 2014-es évben ebből kiugróan sok - közel kétszer annyi káresemény történt, mint az azt megelőző évben.

Így védekezhetünk

Az elmúlt években a lakásbiztosítások árai folyamatosan emelkedtek, míg 2002-ben egy átlagos lakásbiztosítás 16 000 forintba került, addig ez a tavalyi évben már 28 910 forint körül volt. Ennek oka, hogy a biztosítók egyre több szolgáltatást nyújtanak egy-egy lakásbiztosításon belül. Ma már biztosíthatjuk a kerti növényzetet, a kisállatainkat, és háztartási gépeinket is. A nyári időszakban leggyakrabban előforduló káresemények okai: vihar, jégverés, felhőszakadás és villámcsapás - ma már erre is kiterjedhet a lakásbiztosításunk.

Míg egy villám okozta kár 72 000 - 80 000 forintunkba kerül, addig ez egy átlagos lakásbiztosítási díjjal számolva havi szinten csupán: 2400 forint.

 

Komoly kockázatot jelentenek az épületek hőszigetelésére felhasznált éghető szigetelőanyagok, amelyek növelik a villámcsapás hatására keletkező tűz kockázatát, emellett az otthonokban is egyre több érzékeny műszaki berendezést pl. háztartási és számítástechnikai eszközt tartunk. Az egyre érzékenyebb berendezések zavarérzékenysége is megnövekedett, ezért a hálózatokon keresztül fellépő túlfeszültség-impulzusok a korábban tapasztaltnál gyakrabban okoznak meghibásodást

- tette hozzá Balla Tamás.

Magyarországon a nyári időszakban történik a legtöbb villámcsapás. Abban az esetben, ha nem rendelkezünk megfelelő védelemmel, akkor a házunk felgyulladhat, megrongálódhat és az elektromos berendezéseink is károsodhatnak. A biztosítás mellett fontos, hogy húzzuk ki az elektromos berendezéseinket vihar esetén, és legyen a házunkon villámhárító is.

A villám káros hatásai:

  • Áramütés (emberi élet)
  • Hőhatás (tűzveszély)
  • Erőhatás (roncsolás)
  • Potenciálemelkedés (elektronika)

Az elektromos készülékek terjedése, az informatika térhódítása az élet szinte minden területén megköveteli, hogy ezek a berendezések és technológiák megbízhatóan üzemeljenek. Biztonságos működésüket ugyanakkor nagymértékben veszélyeztetik közvetve a villámok. Ma már rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök és eljárások a védelemhez, ezek szakszerű alkalmazásával, jelentős mértékben csökkenthetők a villámok által okozott károk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyári viharok nem csak a háztartásokban okoznak komoly károkat. A jégeső, a viharos szél a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára is komoly veszélyforrást jelent.

A károk bekövetkezési valószínűsége szakszerű villámvédelmi intézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthető

- hívta fel a figyelmet Szedenik Norbert, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Villámvédelmi Munkabizottságának elnöke.

A villám- és túlfeszültségi- károk megelőzése és csökkentése érdekében a MEE és a MABISZ közös ajánlást dolgozott ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem