12 °C Budapest

Vidéken még ez is olcsóbb: pontosan a negyedével

2018. szeptember 20. 16:05

Az idei első félévben gyakorlatilag változatlan átlagdíjak jellemezték az online lakásbiztosítási piacot. 2018 első hat hónapjában az ügyfelek átlagosan 25 800 forintos díjat fizettek szerződésenként, szemben a 2017-ben tapasztalt 26 000 forintos átlaggal. A legnagyobb online biztosításközvetítő portál szerint a biztosítók közti verseny nem engedi elszabadulni a lakásbiztosítási díjakat annak ellenére sem, hogy gyorsan emelkednek az ingatlanok újjáépítési költségei.

"A következő egy-másfél év során is érdemes lesz figyelni az átlagdíjak alakulását, hiszen a biztosítók teljes mértékben nem hagyhatják majd figyelmen kívül sem az építőipari költségek alakulását, sem pedig a kárkifizetések összegének változását. Éves szinten 15-20 százalékkal nő a bérköltség az építőiparban is, miközben az építőanyagok ára iparági adatok szerint idén is a tavalyi 8 százalékos mértékben drágultak - magyarázza Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. - A fogyasztók erősödő tudatossága miatti versenyhelyzetben azonban az emelkedés mértéke a következő időszakban nagy valószínűséggel elmarad majd a fenti költségektől."

Az átlagdíj alakulása szempontjából fontos körülmény az is, hogy az ügyfelek egyre több kiegészítő fedezetet választanak a biztosításaik mellé, amelyek költsége szintén a díjakban jelenik meg .

Növekvő ügyféltudatosság

Az erősödő ügyféltudatosságot mutatja, hogy évről évre egyre több ügyfél vizsgálja felül az évforduló előtt lakásbiztosítási szerződését. Ez örvendetes fejlemény, amit egyrészt a lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése, stb.) indokolnak, másrészt az a tény, hogy a piacon egyre korszerűbb lakásbiztosítások jelennek meg, amelyek sokszor ugyanazért a biztosítási díjért képesek szélesebb körű vagy nagyobb összegű fedezetet is nyújtani.

Ez a fajta ügyféltudatosság a számokban is megmutatkozik: míg 2013-ban az év során megkötött összes lakásbiztosítási szerződésnek csupán a tíz százalékát tették ki az évfordulós kötések (ilyenkor az ügyfél egy már meglévő biztosítását cserélte le), addig tavaly ez az arány már elérte a 39 százalékos szintet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Újítás az ügyfelek javára

A közelmúltban jelentős újítást hajtott végre a lakásbiztosítások hazai piacának egyik vezető biztosítója, amely a díjkalkulációhoz nem feltétlenül kér az ügyféltől becsült újjáépítési költséget, hanem minimális plusz díj mellett annak megadása nélkül is vállalja a helyreállítás vagy az újraépítés költségeit, valamint az ingóságok pótlási értékének kifizetését. Így az ingatlan sem alul-, sem túlbiztosított nem lesz, a biztosítás megkötésénél ezzel leveszik az ügyfél válláról a várható kárköltségek becslésének kockázatát.

Ezek idén a legnépszerűbb kiegészítők

Folyamatosan nő az alap kockázatok mellé választható kiegészítő biztosítások népszerűsége: a megkötött lakásbiztosításoknak idén már 37 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott kiegészítő szolgáltatás a családi balesetbiztosítás volt, ezt követték az elfolyt víz költségét fedező, valamint a tetőhézag-beázásból, a besurranó tolvajlásból, illetve a bővített, illetve különleges üvegtörésekből fakadó károkat térítő kiegészítő szolgáltatások.

Vidéken negyedével olcsóbb

A díjak szintje - követve az eltérő költségeket és kockázatokat - mind település-, mind ingatlantípusonként jelentős eltérést mutat: a legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást, és átlagban a családi házak biztosítása kerül a legtöbb pénzbe, miközben a társasházak esetében kell a legkevésbé mélyen nyúlni a zsebünkbe. Igaz, a társasházak esetében gyakran csak kiegészítő biztosítást kell kötnie az ügyfeleknek, mivel az épület már eleve rendelkezik valamilyen biztosítással. Ezzel kapcsolatban azonban sosem árt utánajárni annak, hogy vajon a lakásra vonatkozóan megfelelő fedezetet tartalmaz-e.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem