2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Veszélyben az egészségügyi ellátás: kiürült a kassza

  • Népszava
  • 2017. szeptember 18. hétfő 10:02

Veszélybe kerülhet az egészségügyi büdzsé, ezért a kormánynak 42 milliárd forinttal kellene kiegészítenie az ágazat költségvetését - írja a Népszava.

Arról ír a mai Népszava, hogy a kormánynak 42 milliárd forinttal kellene kiegészítenie az egészségügyi költségvetést. Ennyi pénzre van szüksége a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelőnek (NEAK) ahhoz, hogy egyetlen beteg terápiája se szakadjon félbe.

Becslések szerint minden kórház költségvetéséből hiányzik 1-2 havi működési összeg, ezért a teljes büdzséből 6,4 milliárd forint jutna a kórházak és szakrendelők működésére.

A gyógyszer-kassza szeptemberre ürült ki teljesen, ezért erre 28 milliárdos azonnali támogatás jut majd. Azért csak ennyi, mert a gyógyszergyártók korábban már 40 milliárddal támogatták júliusig.

Az egészségügy közfinanszírozása minden európai országban nő, ez Magyarországon is így van. Azonban hiába növelte a kormányzat az utóbbi években a GDP 0,4 százalékával az egészségügyi kiadásokat, azok reálértékben még mindig 6 százalékkal elmaradnak a 2006-os szinttől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk