2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Versenyt futnak az idővel a mentősök: ezt már nem sokáig lehet fenntartani

  • hvg.hu
  • 2020. november 18. szerda 09:45

Nincs már idő minden egyes Covid-pozitív beteg után ózonos tisztításra küldeni a mentőkocsikat, ezért új protokollt állítottak fel a mentőszolgálatnál. Az orvosigazgató levele szerint már csak "komolyabb szervezéssel" tudják a megfelelő szintű mentőegységet időben elindítani.

A mentőszolgálat leterheltsége elérte azt a szintet, ahol már a kiemelt esetekhez is csak komoly szervezéssel tudnak időben autót küldeni - ez derül ki abból a hvg.hu birtokába került levélből, amelyet az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Pápai György küldött a mentőszolgálat munkatársainak. Azt írta: "Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy akár kiemelt mentési feladatainkhoz is előfordulhat, hogy komolyabb szervezés során tudjuk csak a megfelelő szintű mentőegységet időben elindítani, mivel ózonos fertőtlenítés utáni szellőztetésre várakozott a mentőegység."

Ez azt jelzi, hogy nagy a baj, mert a mentőszolgálat elsődleges prioritású esetei közé tartoznak az életet veszélyeztető esetek (pl. infarktus), de még a másodlagos prioritású riasztások is lehetnek nagyon fontosak (törések, sérülések, belgyógyászati esetek). Ha ezekhez nem érnének ki időben, az komoly következményekkel járna. Ezért az utasítás alapján már nem kell minden Covid-beteg szállítása után ózonos tisztításra, ún. mentesítésre vinni a mentést végző járműveket, mert arra már egyszerűen nincs idő.

Győrfi Pál a hírre úgy reagált: az Országos Mentőszolgálat működéséhez, folyamatos feladatellátáshoz minden személyi és tárgyi feltétel biztosított. Az OMSZ válasza szerint az ózonos fertőtlenítés sem az NNK, sem a WHO eljárásrendjében nem szerepel, eddig is csak kiegészítő módszerként használták, de a rendszeresített fertőtlenítőszerekkel végzett fertőtlenítés is elegendő önmagában. Egyéb helyzetekben pedig csak akkor engedélyezett az ózongenerátoros módszer, ha az aktuális mentési helyzet ezt lehetővé teszi.
Az nem derül ki, hogy akkor miért és hány esetben volt szükség "komolyabb szervezésre", hogy a kiemelt mentési feladatokhoz időben el tudják indítani a megfelelő szintű mentőegységet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS