Újra beindulhat a vita Vitray Tamás balesete után: te életkorhoz kötnéd a jogsit?

Pénzcentrum2021. február 20. 16:02

Súlyos autóbalesete ellenére sem hagy fel a vezetéssel Vitray Tamás. A 88 éves tévés legenda kedden ütközött össze egy Audival, amikor szabálytalanul kanyarodott ki az Andrássy útra. Mint mondta, a kocsija totálkáros lett, CASCO biztosítása nem volt. Legutóbb a nyáron alakult ki vita arról, hogy életkorhoz kell-e kötni a jogosítványt: akkor a Pénzcentrum olvasóinak véleménye szinte egyértelmű volt.

Vitray Tamás kedden a Szív utcából kanyarodott ki szabálytalanul az Andrássy útra, amikor ütközött egy fekete Audival. Mint mondta, olyan gyorsan történt minden, hogy nem is kapott sokkot, a baleset után rögtön a másik autóhoz rohant, hogy megnézze, hogy van az Audi sofőrje.

Ötvennyolc éve van vezetői engedélyem, de ilyen horderejű balesetem soha életemben nem volt. Arrafelé még a régi szabály élt a fejemben, hogy elsőbbséget kell adnom, és kanyarodhatok, de ez megváltozott. Hibáztam, nincs mit szépíteni ezen, s ezt rögtön be is láttam, elnézést kértem

- nyilatkozta a Borsnak a 88 éves legendás tévés, aki egy nővel ütközött össze. Hozzátette, nem gondolkodik azon, hogy többé nem ül a kormány mögé. A baleset egyedül a bordáiban hagyott nyomot, a fájdalmai vannak ugyan, de elmondása szerint napról napra jobban van - nagyobbik fiát jobban megviselték a történtek.

A kisebbik fiam sietett a segítségemre, a nagyobbik szegény először a hírekből értesült. Hát, az borzasztó lehetett neki, főleg, hogy nem tudta, mi van az apjával, de utána beszéltünk telefonon, és mindenki megnyugodott

- emlékezett vissza Vitray Tamás, aki ugyan szerencsésen megúszta az ütközést, de kocsija totálkáros lett.

Nem volt Casco az autómon, s bár még nem tudom a kár összegét, az autó totálkáros, úgyhogy, ha másért nem is, emiatt sokkos vagyok. Biztosítás nélkül, önerőmből kell megjavíttatnom a kocsimat, de az is lehet, jobban járok, ha új autón gondolkodom

- mesélte.

Életkorhoz kötnék a jogosítványt?

Rendre fellángol a vita arról, hogy a legidősebbeknek meg lehet-e hosszabbítani a jogosítványát: a téma legutóbb a nyáron került elő, amikor egy idős sofőr forgalommal szembe hajtott fel az autópályára. Az ügy az ország egyik leghallgatottabb rádióműsorában is téma volt, Sebestyén Balázs elég kemény kijelentéseket tett. Véleménye szerint az idős férfinak el kellett volna azonnal venni jogosítványát, és börtönbe zárni (!) a háziorvost, aki kiadta neki az alkalmassági engedélyt:

A csávótól elvenném a jogosítványt, a mamának kötelező házikarantén egy évig, senki sehova. Felderíteném a háziorvosát és azonnal kettő év letöltendőre ítélném őt is, mint a huzat. Elmennek a háziorovosok a fenébe, akik ötezer forintért átengedik, az összes rohadjon meg

- vélekedett Sebestyén Balázs az ügyről, és hozzátette: "Egy bizonyos kor felett mindenkitől elvenném a jogosítványt. Ez ritmus, ez dinamika, tempóérzék, egyszerűen hülyülünk, ahogy öregszünk. Elfogynak a reflexek, máshogy ismered fel a veszélyt, nem veszed észre, ha hülye vagy. Menjél vonattal."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Erre reagálva a Háziorvosok Online Szervezete, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja, a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódtak Sebestyén Balázs műsorvezető azon kijelentéseitől. Azt azért hozzátették, hogy a háziorvosok is szigorítanák bizonyos életkor felett a jogosítvány hosszabbításához szükséges feltételeket - de helyesbítésre szólították fel Balázst.

Lement a szavazás is

Az esetet követően a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, hogy ők éltkorhoz kötnék-e a jogosítványt. A több mint 2000 vokssal zárult szavazás eredménye egyértelmű volt: 73 százaléknyian nem értettek egyet a felvetéssel, hogy életkorhoz kellene kötni a vezetést. A kommnetek alapján ők a teljes szabadság hívei: mindenki vezethessen addig, ameddig az orvos alkalmasnak találja arra és, vagy alkalmasnak érzi magát.

27 százaléknyian voksoltak arra, hogy igen, meg kell szabni, hány éves korukig ülhetnek az emberek a volán mögé. A támogatók csoportja javarészt saját rossz tapasztalatai alapján gondolja azt, hogy bizonyos kor fölött már ne engedjék vezetni az időseket. Mások az alkalmassági vizsgálatok megbízhatóságában kételkednek, fel is vetődött többekben, hogy az egész rendszert kellene átalakítani, és független orvostestületeknek kellene határozni az emberek alkalmasságáról a saját háziorvosuk helyett.

Címlapfotó: Honéczy Barnabás / MTI

Címkék:
biztosítás, autó, baleset, volán, sebestyén balázs, szegény, autóbaleset, orvosi kamara, vezetői engedély, totálkár, kertem,