2017. április 25. kedd Márk

Újabb milliókat bukott Zalatnay Sarolta: erre nem volt felkészülve

Még ősszel esett el egy áruház lépcsőjén Zalatnay Sarolta, hat bordája is eltörött, ami jelentős bevétel kiesést okozott az énekesnőnek. Nem tudott fellépéseket és egyéb munkákat sem vállalni. Vajon mi mennyi táppénzt kaphatunk, ha hosszabb időre kiesünk a munkából?


Hatalmasat zuhant tavaly az érdi Stop Shop lépcsőjén Zalatnay Sarolta, a balesetben 6 bordája is eltörött.

Hosszú időre munkaképtelenné váltam, maradandó károsodást is szenvedtem. A mai napig hetente kétszer járok orvoshoz, mert a baleset óta hamar elfáradok és nehezen kapok levegőt. Ráadásul rengeteg pénztől elestem

- mesélte az énekesnő a Borsnak.

Zalatnay Saroltának a baleset miatt közel 30 fellépését le kellett mondania, ráadásul egy 24 dalból álló lemezt is szeretett volna kiadni, amelyek után dalonként minimum százezer forint lett volna a jutaléka. Az énekesnő most több millió forintot követel a bevásárlóközponttól.

Mennyi táppénzt kaphatunk?

Zalatnay Sarolta este is jól mutatja, hogy minden váratlan eseményre érdemes anyagilag is felkészülnünk. Vajon mennyi pénzt kaphatunk, ha hosszabb időre kiesünk a munkából?

Ha betegség miatt kiesünk a munkából, akkor az első 15 napra betegszabadságot vehetünk ki, amit a munkáltatónk fizet ki. A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 százaléka jár, mégpedig úgy, hogy ez az összeg adó‐ és járulékköteles is. Abban az esetben azonban, ha egy évben 15 napnál hosszabb ideig vagyunk betegek, akkor már csak táppénzt igényelhetünk.

A táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

  • fennálló biztosítási jogviszony,
  • a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
  • az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség

A táppénz tehát az igazolt keresőképtelenség időszakára jár, legfeljebb azonban egy éven át, ha a munkaviszonyunk fennáll és rendelkezünk, legalább egy év folyamatos biztosításban töltött idővel.

Az elmúlt években több százezer alakommal igényeltek táppénzt az érintettek. 2015-ben kifejezetten sokszor, akkor összesen 1 082 700 alkalommal vettek táppénzt igénybe a magyarok, átlagosan 21-24 napig.

A táppénz összegére több tényező is hatással van, de elsődlegesen az a jövedelmünk befolyásolja, amely után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetünk, hiszen a számítás során a táppénz alapját ennek a jövedelem naptári napi átlaga képezi.

A pontos összeg mértéke általában biztosításban töltött időtől és a kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset 60 - illetve 50 százaléka.

A táppénz, baleseti táppénz egy napra jutó bruttó összege 2015-ben 3 257 forint volt.

Akik azonban valamilyen okból táppénzre szorulnak, könnyen szembesülhetnek azzal, hogy a legnagyobb gondot talán nem is a csökkentett fizetésünk jelenti, hanem az, hogy erre akár több tíz napot is várnunk kell.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Milliókat sem sajnálnak a szülők, hogy külföldön élhessen a gyerek
Sokan még egy komolyabb hiteltől sem riadnak vissza.


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Ezek a Bajnokok Ligája legeredményesebb országai

Az európai labdarúgó klubcsapatok legrangosabb megmérettetése a 1992 óta létező Bajnokok Ligája (előtte a Bajnokcsapatok Európa Kupája volt ehhez hasonló sorozat), a sorozatban idén júniusban már...
 

Ki ne dobd a használt teafiltert: mutatjuk, mire használhatod

Nemcsak spúrságból lehet újra hasznosítani a teafiltereket, egyes kultúrákban akár kétszer-háromszor is leforrázzák azokat. Vannak azonban olyan felhasználási területeik is, amelyek a tea nem italként...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.27-04.30
Országos

Interspar

04.27-05.03
Országos

Spar

04.27-05.03
Országos

Auchan

Medence
04.21-06.30
Országos

Lidl

04.20-04.26
Országos

Aldi

04.20-04.26
Országos

Auchan

04.20-04.26
Országos

Auchan

Szabadidő
04.20-05.17
Országos