6 °C Budapest

Újabb milliókat bukott Zalatnay Sarolta: erre nem volt felkészülve

2017. április 20. 16:05

Még ősszel esett el egy áruház lépcsőjén Zalatnay Sarolta, hat bordája is eltörött, ami jelentős bevétel kiesést okozott az énekesnőnek. Nem tudott fellépéseket és egyéb munkákat sem vállalni. Vajon mi mennyi táppénzt kaphatunk, ha hosszabb időre kiesünk a munkából?

Hatalmasat zuhant tavaly az érdi Stop Shop lépcsőjén Zalatnay Sarolta, a balesetben 6 bordája is eltörött.

Hosszú időre munkaképtelenné váltam, maradandó károsodást is szenvedtem. A mai napig hetente kétszer járok orvoshoz, mert a baleset óta hamar elfáradok és nehezen kapok levegőt. Ráadásul rengeteg pénztől elestem

- mesélte az énekesnő a Borsnak.

Zalatnay Saroltának a baleset miatt közel 30 fellépését le kellett mondania, ráadásul egy 24 dalból álló lemezt is szeretett volna kiadni, amelyek után dalonként minimum százezer forint lett volna a jutaléka. Az énekesnő most több millió forintot követel a bevásárlóközponttól.

Mennyi táppénzt kaphatunk?

Zalatnay Sarolta este is jól mutatja, hogy minden váratlan eseményre érdemes anyagilag is felkészülnünk. Vajon mennyi pénzt kaphatunk, ha hosszabb időre kiesünk a munkából?

Ha betegség miatt kiesünk a munkából, akkor az első 15 napra betegszabadságot vehetünk ki, amit a munkáltatónk fizet ki. A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 százaléka jár, mégpedig úgy, hogy ez az összeg adó‐ és járulékköteles is. Abban az esetben azonban, ha egy évben 15 napnál hosszabb ideig vagyunk betegek, akkor már csak táppénzt igényelhetünk.

A táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • fennálló biztosítási jogviszony,
  • a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
  • az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség

A táppénz tehát az igazolt keresőképtelenség időszakára jár, legfeljebb azonban egy éven át, ha a munkaviszonyunk fennáll és rendelkezünk, legalább egy év folyamatos biztosításban töltött idővel.

Az elmúlt években több százezer alakommal igényeltek táppénzt az érintettek. 2015-ben kifejezetten sokszor, akkor összesen 1 082 700 alkalommal vettek táppénzt igénybe a magyarok, átlagosan 21-24 napig.

A táppénz összegére több tényező is hatással van, de elsődlegesen az a jövedelmünk befolyásolja, amely után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetünk, hiszen a számítás során a táppénz alapját ennek a jövedelem naptári napi átlaga képezi.

A pontos összeg mértéke általában biztosításban töltött időtől és a kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset 60 - illetve 50 százaléka.

A táppénz, baleseti táppénz egy napra jutó bruttó összege 2015-ben 3 257 forint volt.

Akik azonban valamilyen okból táppénzre szorulnak, könnyen szembesülhetnek azzal, hogy a legnagyobb gondot talán nem is a csökkentett fizetésünk jelenti, hanem az, hogy erre akár több tíz napot is várnunk kell.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem