Újabb részletek a hajóbalesetről: kikerült egy sokkoló hangfelvétel

Pénzcentrum2019. május 31. 09:00

Egy bólyába kapaszkodva, sírva figyelték a szerdai baleset túlélői, ahogyan utastársaik eltűnnek a Dunában - túlélők nyilatkoztak a tragédiáról, és egy hangfelvétel is előkerült a mentés közben rádiózókról. Közben a Viking kapitányát őrizetbe vette a rendőrség.

"Próbáljuk újraéleszteni!"

Kikerült egy rádiófelvétel, amelyen hallani, ahogy a Rapszódia, valamint a Hullám hajók a vízmentőkkel kommunikálnak, illetve az is elhangzik benne, hány embert sikerült addig kimenteni a vízből a szerda esti hajóbaleset után. A felvételt a Trend FM tette közzé, a vízirendészek arról számolnak be a többi, mentést végző hajónak, hogy éppen kihúztak egy embert a vízből, akit próbálnak újraéleszteni. Végül hét embert tudtak élve kihúzni a Dunából a tragédia után.

Ismert, a Viking nevű kabinos folyami hajó és a Hableány nevű sétahajó szerda este valamivel 9 óra után összeütköztek a Margit hídnál, utóbbi 35 emberrel a fedélzetén néhány másodperc alatt elsüllyedt. A tragédiában eddig 7 ember veszítette biztosan életét, 7 utast sikerült épségben kimenteni, 21 embert még mindig keresnek a hatóságok.

"Sötét volt és mindenki kiabált"

Emberek kiabáltak a sötét vízben, és semmit nem tudtam tenni

- emlékezett vissza a történtekre a baleset egyik túlélője a Chosun című koreai lapnak. Az újság riportere budapesti szállodájukban szólaltatta meg a dél-koreai utasokat, akiket már hazaengedtek a kórházból. A 29 éves Jung azt mondta, hogy az ütközéskor éppen fényképezett, vele együtt nagyjából húszan voltak a fedélzeten, tízen a lenti kabinban maradtak a rossz idő miatt.

A 32 éves Yoon szerint a hajó azonnal felborult és elsüllyedt, a fedélzetről beleestek a vízbe, de a kabinban lévők viszont valószínűleg nem tudtak kijutni. Társuk, Jeong egy mentőövet talált a vízben, és az utolsó erejével megpróbálta elérni, mert tudta, hogy az élete múlik rajta. A rajta található zsinórt odadobta egy utastársának, így menekültek meg. Eközben sírva figyelték, ahogy az emberek felbukkannak, majd eltűnnek a vízben. A 60 éves Anmo pedig megpróbált úszni, de amikor ez nem sikerült, akkor egy közeli hajó matrózának a kezében tudott megkapaszkodni, de kicsúszott és elsodródott. Végül sikerült túlélnie, amíg megérkeztek a mentőcsapatok.

A túlélők a nyilatkozataikban azt a kérdést tették fel, hogy ilyen nagy esőben miért nem fújta le a cég a hajóutat, illetve azt mondták, hogy a baleset után nem ment minden rendben. "Nem volt szervezett mentés", mondta Yoon. A mentőcsapatok szerinte csak azokat mentették, akik eleve megkapaszkodtak, például egy mentőövbe.

A Viking utasai alig észlelték a balesetet

A balkonunkon voltunk, és embereket láttunk a vízben, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért. - mondta az AFP nemzetközi hírügynökségnek Ginger Brinton, a Viking Sigyn 66 éves amerikai utasa.

Nem éreztünk semmit, nem tudtunk róla, hogy mi történt, de egyszerre azt vettük észre, hogy emberek vannak a vízben. Rettenetes volt

- emlékezett vissza. A Viking egy másik amerikai utasa arról számolt be megrendülten, hogy a Hableány milyen gyorsan tűnt el a víz alatt. A 62 éves Clay Finley azért tartózkodott a fedélzeten - miközben a legtöbben még vacsoráztak -, mert a Parlamentet akarta fotózni.  A vélhetően az orrhoz közel tartózkodó Finley fényképezés közben volt szemtanúja a balesetnek.

Láttam, hogy a hajó felborul, emberekkel a fedélzetén. Talán 10-15 másodperc lehetett az egész, és vége volt. Senkit sem láttam felbukkanni

- mondta a férfi könnyeivel küzdve az AFP-nek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Őrizetben a kapitány

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el - közölte a BRFK az MTI-vel. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A 64 éves C. Yurij odesszai lakost - kihallgatását követően - őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

Az ORFK korábban azt is közölte, hogy a Viking Sigyn hajó "svájci illetőségű céghez tartozik".

Ausztriából és Koreából is jön segítség

Ausztria a Cobra különleges egység tíz búvárját küldte csütörtökön Budapestre, hogy támogassák magyar kollégáikat a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentési munkálatokban - közölte az osztrák belügyminisztérium alapján az MTI. A mentési szakértők az eltűnt dél-koreai utasok keresésében vesznek részt - tette hozzá a tárca.

Őszinte részvétem a szerencsétlenséget szenvedett utasok hozzátartozóinak. Az ilyen tragikus baleseteknél fontos, hogy műveleti erőkkel és korszerű technikával álljunk szomszédjaink rendelkezésére

- hangsúlyozta Eckart Ratz belügyminiszter, egyúttal köszönetet mondott a Cobra kötelékében szolgálóknak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Címkék:
biztosítás, baleset, hajó, tragédia, turisták, hableány, hajóbaleset, viking, margit sziget, hableány hajó,