2019. június 24. hétfő Iván

Újabb részletek a hajóbalesetről: kikerült egy sokkoló hangfelvétel


Egy bólyába kapaszkodva, sírva figyelték a szerdai baleset túlélői, ahogyan utastársaik eltűnnek a Dunában - túlélők nyilatkoztak a tragédiáról, és egy hangfelvétel is előkerült a mentés közben rádiózókról. Közben a Viking kapitányát őrizetbe vette a rendőrség.

"Próbáljuk újraéleszteni!"

Kikerült egy rádiófelvétel, amelyen hallani, ahogy a Rapszódia, valamint a Hullám hajók a vízmentőkkel kommunikálnak, illetve az is elhangzik benne, hány embert sikerült addig kimenteni a vízből a szerda esti hajóbaleset után. A felvételt a Trend FM tette közzé, a vízirendészek arról számolnak be a többi, mentést végző hajónak, hogy éppen kihúztak egy embert a vízből, akit próbálnak újraéleszteni. Végül hét embert tudtak élve kihúzni a Dunából a tragédia után.

Ismert, a Viking nevű kabinos folyami hajó és a Hableány nevű sétahajó szerda este valamivel 9 óra után összeütköztek a Margit hídnál, utóbbi 35 emberrel a fedélzetén néhány másodperc alatt elsüllyedt. A tragédiában eddig 7 ember veszítette biztosan életét, 7 utast sikerült épségben kimenteni, 21 embert még mindig keresnek a hatóságok.

"Sötét volt és mindenki kiabált"

Emberek kiabáltak a sötét vízben, és semmit nem tudtam tenni

- emlékezett vissza a történtekre a baleset egyik túlélője a Chosun című koreai lapnak. Az újság riportere budapesti szállodájukban szólaltatta meg a dél-koreai utasokat, akiket már hazaengedtek a kórházból. A 29 éves Jung azt mondta, hogy az ütközéskor éppen fényképezett, vele együtt nagyjából húszan voltak a fedélzeten, tízen a lenti kabinban maradtak a rossz idő miatt.

A 32 éves Yoon szerint a hajó azonnal felborult és elsüllyedt, a fedélzetről beleestek a vízbe, de a kabinban lévők viszont valószínűleg nem tudtak kijutni. Társuk, Jeong egy mentőövet talált a vízben, és az utolsó erejével megpróbálta elérni, mert tudta, hogy az élete múlik rajta. A rajta található zsinórt odadobta egy utastársának, így menekültek meg. Eközben sírva figyelték, ahogy az emberek felbukkannak, majd eltűnnek a vízben. A 60 éves Anmo pedig megpróbált úszni, de amikor ez nem sikerült, akkor egy közeli hajó matrózának a kezében tudott megkapaszkodni, de kicsúszott és elsodródott. Végül sikerült túlélnie, amíg megérkeztek a mentőcsapatok.

A túlélők a nyilatkozataikban azt a kérdést tették fel, hogy ilyen nagy esőben miért nem fújta le a cég a hajóutat, illetve azt mondták, hogy a baleset után nem ment minden rendben. "Nem volt szervezett mentés", mondta Yoon. A mentőcsapatok szerinte csak azokat mentették, akik eleve megkapaszkodtak, például egy mentőövbe.

A Viking utasai alig észlelték a balesetet

A balkonunkon voltunk, és embereket láttunk a vízben, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért. - mondta az AFP nemzetközi hírügynökségnek Ginger Brinton, a Viking Sigyn 66 éves amerikai utasa.

Nem éreztünk semmit, nem tudtunk róla, hogy mi történt, de egyszerre azt vettük észre, hogy emberek vannak a vízben. Rettenetes volt

- emlékezett vissza. A Viking egy másik amerikai utasa arról számolt be megrendülten, hogy a Hableány milyen gyorsan tűnt el a víz alatt. A 62 éves Clay Finley azért tartózkodott a fedélzeten - miközben a legtöbben még vacsoráztak -, mert a Parlamentet akarta fotózni.  A vélhetően az orrhoz közel tartózkodó Finley fényképezés közben volt szemtanúja a balesetnek.

Láttam, hogy a hajó felborul, emberekkel a fedélzetén. Talán 10-15 másodperc lehetett az egész, és vége volt. Senkit sem láttam felbukkanni

- mondta a férfi könnyeivel küzdve az AFP-nek.

Őrizetben a kapitány

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el - közölte a BRFK az MTI-vel. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A 64 éves C. Yurij odesszai lakost - kihallgatását követően - őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

Az ORFK korábban azt is közölte, hogy a Viking Sigyn hajó "svájci illetőségű céghez tartozik".

Ausztriából és Koreából is jön segítség

Ausztria a Cobra különleges egység tíz búvárját küldte csütörtökön Budapestre, hogy támogassák magyar kollégáikat a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentési munkálatokban - közölte az osztrák belügyminisztérium alapján az MTI. A mentési szakértők az eltűnt dél-koreai utasok keresésében vesznek részt - tette hozzá a tárca.

Őszinte részvétem a szerencsétlenséget szenvedett utasok hozzátartozóinak. Az ilyen tragikus baleseteknél fontos, hogy műveleti erőkkel és korszerű technikával álljunk szomszédjaink rendelkezésére

- hangsúlyozta Eckart Ratz belügyminiszter, egyúttal köszönetet mondott a Cobra kötelékében szolgálóknak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készlethiány lehet a hétszemélyes kocsikból: káoszra számít az egyik legnagyobb kereskedő
Több tisztázatlan pont is van még a júliusban startoló program körül - interjú.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Spar

06.20-06.26
Országos

Interspar

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk