14 °C Budapest

Újabb országokból vennének át betegeket a németek

MTI
2020. április 2. 15:45

 Németországban megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és a regisztrált fertőzöttek száma is emelkedik, de viszonylag lassú ütemben. Egyelőre bőven van szabad kórházi kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad, így külföldről is fogadnak betegeket. A szomszédos Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban is gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 77 981 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust Németországban, ami 6173 esettel - 8,5 százalékkal - több az egy nappal korábbinál. A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 775-ről 931-re emelkedett.

A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A csaknem 1900 németországi kórház érdekképviselete, a német kórházszövetség (DKG) adatai szerint az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak - kórházi férőhelyek - számát. Ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. A berendezések számát minden lehetséges módszerrel igyekeznek növelni - mondta Gerald Gass, a DKG elnöke egy csütörtöki lapinterjúban. Mint mondta, új gépek beszerzése mellett régi, használatból kivont berendezések felújításával is növelik a kapacitást, és arra számítanak, hogy a következő két hétben valamennyi rászoruló beteget tudnak majd lélegeztetni.

Egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad, így külföldről is fogadnak betegeket.

A külügyminisztérium csütörtöki adatai szerint eddig 113 beteg ápolását vették át, 85-öt Franciaországból, 26-ot Olaszországból, 2 beteget pedig Hollandiából szállítottak át. Olaszországi betegek számára további 81 ágyat tartanak fenn, Franciaországból egyelőre további 13 beteget tudnak még fogadni.

Hollandiában valamivel több, mint ezerrel nőtt a fertőzések száma 24 óra leforgása alatt. Jelenleg összesen 1147 ember részesül intenzív ápolásban, a férőhelyek száma rohamosan fogyatkozik. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter, a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy mindent megtesznek a kórházi kapacitások növeléséért, de lehetséges, hogy nemsokára minden intenzív kórházi ágy foglalt lesz. A halálesetek száma 134-gyel nőtt csütörtök virradóra, összesen 1173-an hunytak el a járvány okozta fertőzésen az országban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Belgiumban a korlátozó intézkedések ellenére sem lassul a koronavírus terjedése. Csütörtök reggelre a fertőzések száma 1348-cal nőtt, így már több mint 15 ezer fertőzött van az országban. Amellett, hogy 5376 személyt kórházban ápolnak, a kórházi felvételek száma is rohamosan nő. Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szakértője szerint a korlátozó intézkedésekre továbbra is szükség van, a kórházi férőhelyek biztosítása miatt. Hozzátette: "már gondolkozunk azon, hogy miként lehetne néhány intézkedést felfüggeszteni, de ez semmiképpen sem fog egyik napról a másikra megtörténni". A belga közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint 183-an haltak meg 24 óra leforgása alatt, így a járványban elhunytak száma 1101 az országban.

Luxemburgban újabb 140 fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben 2319 fertőzöttet tartanak számon. A vírus terjedésének kezdete óta Luxemburgban körülbelül 20 ezer tesztet hajtottak végre. A kormány a héten a szűrést kiterjesztette az összes egészségügyi dolgozó és minden enyhébb tünetet mutató emberre is. További öt áldozattal, 29 a járványban elhunytak száma az országban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem