2019. október 19. szombat Nándor

Újabb oltóanyag lett hiánycikk: hónapokat kell várni a pótlásra

  • 24.hu
  • 2019. szeptember 20. péntek 09:31

Készlethiány lépett fel a bárányhimlő egyik oltóanyagából, a Varilrixből, és a helyettesítő készítmény is nehezen szerezhető be. A patikákban hetek óta ki vannak fogyva az oltóanyagból.

A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg - tudta meg a 24.hu. Az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxból bár nincs még készlethiány, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell. A két oltóanyag gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz, azonban az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni.

Családilag végigjártuk a patikákat, legalább nyolc helyen voltunk. Mindenhol azt mondták, hogy nincsen Varilrix és decemberig ne is reménykedjünk. Néhány hetes várakozás után a másikból lett volna, de a körzeti orvos kifejezetten elutasította, hogy eltérő oltóanyaggal kapják meg az ismétlést. Végül nagy nehézségek árán, több barát önzetlen segítségével vidékről szereztük be a második adagot: a receptek Szegedre 220 kilométert utaztak, az oltóanyagok pedig hűtőtáskában ugyanennyit hozzánk

— mondta egy édesanya, akit gyerekorvosuk annyival tudott nyugtatni, hogy az első oltás beadása után a kicsik már valamennyire védettek, mégis komoly stresszt élt át. Lányai koraszülöttként, 1500 gramm alatti súllyal jöttek világra, így az ajánlott oltások mindegyikét erősen javallott beadni nekik.

Ahogy korábban a Konakion-hiány alkalmával, az oltóanyag miatti pánik is hamar elérte a közösségi médiát, kisgyermekes szülők csoportjait. A szülők egymástól kérnek segítséget, hol kapható még a hiány-oltóanyag. Az OGYÉI-nek még nincsenek hivatalos információi arról, mikorra várható a helyzet megoldása.

Cikkünk megjelenése után az MSD Pharma, a Varivax forgalmazója az alábbi közleményt küldte el a Pénzcentrumnak:

Magyarországon bárányhimlő ellen ajánlott védőoltásként két gyártó védőoltása van jelenleg forgalomban: Varivax (MSD) és Varilrix (GSK). Az OGYÉI számára történt bejelentés alapján termékhiány jelenleg Varilrix (GSK) oltóanyagból áll fenn. A Varivax (MSD) vakcinából raktárainkban megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igények kiszolgálására; bízunk benne, hogy a megnövekedett igénynek nagykereskedő partnereink is meg tudnak felelni és a patikák ellátása problémamentesen történhet. 2019 szeptemberétől a Nemzeti Immunizációs Program részeként, a 13-16 hónap közötti kisgyermekek bárányhimlő ellen kötelezően a Varivax (MSD) védőoltást kapják, melynek ellátása zavartalanul biztosított.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos