18 °C Budapest

Újabb halálos kór pusztítja a magyarokat: sokan tenni sem tudnak ellene

2018. március 27. 15:15

Egy friss kutatás szerint a magány öl. A kijelentés olyannyira nem túlzás, hogy a legújabb eredmények szerint a társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növeli a stroke, 50-el pedig a korai halálozás esélyeit. Leginkább pedig azok az idős emberek veszélyeztetettek, akik egyedül élnek és korábban már volt valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük.

A társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növelheti a stroke kialakulását és 50-el a korai halálozás esélyeit. Ezen felül a magány 40 százalékkal fokozhatja a szívroham kockázatát - derült ki egy friss, 48 000 brit állampolgár bevonásával készült kutatásból.

A Helsinki Egyetem vezényletével végzett hét éven át tartó kutatás egyértelművé tette tehát a kapcsolatot a szegényes társadalmi érintkezés és a korai elhalálozás között. Az eredményekből továbbá az is kiolvasható, hogy leginkább azok veszélyeztetettek az egyedülléttől, akiknek korábban volt már valamilyen szív- és érrendszeri betegsége. A magány okozta megbetegedéseket tehát egyáltalán nem szabad elbagatellizálni, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy már az első szívroham kialakulási esélyei is 43 százalékkal megdobja az egyedüllét.

Kutatásaink egyértelműen rávilágítottak a korai halálozás és az alacsony társadalmi érintkezés közötti kapcsolatra. Ezáltal pedig felfedtük azt is, hogy a szociális elszigeteltségnek stroke-ot, illetve szívrohamot átélt betegeknél negatívabb kimenetelű prognózisa lehet

- mondta el Christian Hakulinen kutatásvezető, aki rávilágított arra is, hogy leginkább a hosszabb ideje komolyabb betegségekben szenvedő, idős emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fenyegetés pedig Magyarországon is valós. Ahogy ugyanis csökken a népesség és nő a lakásállomány, úgy lesz egyre alacsonyabb az egy háztartásban élők száma is hazánkban. Ez pedig a számokban is megmutatkozik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai 2017-ben átlagosan mindössze 2,2 fő élt átlagosan egy háztartásban, ez a szám 2001-ben 2,5 volt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

főként az idős emberek azok, akik tömegesen élnek egyszemélyes háztartásokban.

A helyzet pedig leginkább Budapesten kiélezett, itt ugyanis egyébként is magas az idősek fiatalokhoz viszonyított aránya, ami azt eredményezi az idősek közül átlagban kevesebb mint két ember lakik egy átlagos lakásban.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem