6 °C Budapest

Újabb európai országban tűnt fel a koronavírus: leállítják a légiforgalmat

2020. január 31. 09:00

A járvány kitörése óta nem haltak meg ennyien egy nap alatt a koronavírus szövődményei miatt: már 213 áldozatot számlál a kór. Eközben Olaszországban is megjelent a vírus, két kínai turistánál azonosították - a kormány bejelentette, felfüggesztik az Olaszország és Kína közötti légiközlekedést. Korábban hét kinti magyar jelezte, hogy hozzák haza Kínából: ők szombaton érkeznek vissza Európába. Orbán Viktor bejelentette: felállították az operatív törzset. Hírösszefoglaló.

213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra Kínában - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítésében.

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett.

Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. Legutóbb Olaszországban mutatták ki két kínai turistánál a megbetegedést.

Kína biztos abban, hogy képes győzelmet aratni a koronavírussal szembeni harcban - jelentette ki Hua Csunjing kínai külügyi szóvivő arra reagálva, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a tüdőgyulladás-járványt. Mint mondta, Peking együttműködik a WHO-val és más országokkal, hogy fenntartsák a globális és a regionális egészségügyi biztonságot.

Hazahozzák a magyarokat

Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba - jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. A Hupej tartományban tartózkodó nyolc magyar közül senkinél nem merült fel a betegség gyanúja, de heten szeretnék elhagyni Kínát. A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák és a budapesti Szent László Kórházban a kéthetes lappangási időre megfigyelés alatt tartják őket.

Orbánék felállították az operatív törzset

Egy operatív törzs jött létre a koronavírussal kapcsolatban, hogy minden eshetőségre felkészüljön Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban. A kormányfő azt mondta, "az egész világ egy nagy falu" és ennek következménye, hogy ami az egyik végében történik az hamar átér a másik felére.

Minden járványt komolyan kell venni, nem szabad elbagatelizálni a dolgot. Baj nincs, de lehet

- mondta a kormányfő, aki szerint a kormánynak a legrosszabbra kell felkészülnie. Péntek reggel felállt egy operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével. Amit a védekezés érdekében meg lehet tenni, azt megtettük - mondta Orbán Viktor, aki szerint a vírussal kapcsolatos rémhírterjesztés ellen is fel kell lépni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Olaszország lezárta a légi utakat

Ahogy fentebb is írtuk, az olaszoknál is találtak két fertőzöttet, így Franciaország és Németország után Olaszország a harmadik európai ország, ahol hivatalosan is megerősítést nyert, hogy koronavírusos betegek vannak az országban. A két koronavírusos beteg két kínai turista, akik pár napja érkeztek Rómába. A kormányfő azt mondta, hogy visszakövetik, hogy merre járhatott a két beteg az elmúlt napokban, és elkülönítik őket, hogy ne terjedhessen a betegség.

Giuseppe Conte kormányfő szerint pánikra semmi ok, Roberto Speranza egészségügyi miniszter pedig azt mondta, az eset komoly, de teljesen a kormány ura a helyzetnek. Egyben azt is bejelentették, hogy a kormány felfüggeszti a Kína és Olaszország közötti légi közlekedést.

Az Air France is leáll

Az Air France is leállítja minden kínai járatát csütörtöktől február 9-ig az új típusú koronavírus okozta járvány terjedése miatt - jelentette be légitársaság. Az Air France ugyanakkor Sanghaj és Peking felé indít különjáratokat önkéntes legénységgel annak érdekében, hogy a Kínában dolgozó munkatársai és ügyfelei haza tudjanak térni.

A légitársaság szerdán már bejelentette, hogy péntektől napi egy járatra korlátozza a Sanghaj és Peking felé tartó járatainak a működését, miután “ezekre az úti célokra csökkent a kereslet". Az új típusú koronavírus epicentrumának számító Vuhan irányába már január 22-én felfüggesztette járatait a francia légitársaság. Szakszervezeti források szerint az Air France munkatársai csütörtök délutáni ülésükön aggodalmukat fejezték ki az igazgatóságnak a kínai úti célokat érintően, és ezt követően született meg a döntés a járatok felfüggesztéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm