13 °C Budapest

Új koronavírus elleni gyógyszer érkezik Magyarországra: vérplazmából készült

MTI
2021. január 27. 18:01

Szerdán érkezik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának.

Vályi-Nagy István azt mondta, hogy a készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba - ismertette.

Hozzátette: a gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el. A főigazgató beszélt arról is, hogy a szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már. Magyarországon először a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben próbálják ki egy-két hétig, majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is - közölte, hozzáfűzve: a készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem