13 °C Budapest

Úgy is elmehetsz táppénzre, hogy egy fillért sem buksz a fizetésedből

2017. január 19. 05:30

Embert próbáló hideg van éjszaka és nappal sem csúszik át pozitívba a hőmérő higanyszála. Egy megbetegedés esetén félő, hogy vagyonokat költünk gyógyszerre, a táppénz meg közelébe sem ér a fizetésünknek. A Pénzcentrum annak járt utána, mit tehetünk azért, hogy ne betegedjünk le, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendőnk, hogy minél hamarabb újra egészségesek legyünk. Az ingyenes gyógyulási módszeren túl arra is mutatunk megoldást, hogyan pótolhatjuk a táppénz miatt kieső jövedelmünket.

Sapka, sál, kesztyű - gyerekkorunkban sokan próbálnak rászoktatni minket a téli szentháromság viselésére, és ezt nem ok nélkül teszik. A testünk melegének 40-50 százaléka is távozhat, ha nem fedjük be megfelelően a nyakunkat és a fejünket. Erre Robert Danoff családorvos figyelmeztet a Howstuffworks (Hogyan működnek a dolgok), oktatási tartalomra specializálódott weboldalon megjelent cikkében.

Nézzük, ez alapján mit tehetünk, hogy ne betegedjünk meg. A fent említett családorvos pontokba szedte, hogy mire kell odafigyelnünk hideg időjárás esetén, hogy elkerüljük a bajt:

  • Rétegesen öltözködjünk, ha kint dolgozunk vagy sportolunk, polipropilén anyagból legyen az öltözetünk, ami elvezeti az izzadtságot a bőrünkről, és emiatt száraz marad a testünk.
  • Védjük a kezünket és a lábunkat! Hordjunk egyujjas kesztyűt, hogy az ujjaink melegíthessék egymást, zokniból pedig hosszabb szárút válasszunk és ne a rövidebb fazont. Néhányan két pár zoknit hordanak. Alul egy vékonyat, ami olyan anyagból készült, ami elvezeti a nedvességet és felül egy vastagabbat, ami melegen tartja a lábfejünket.
  • Védjük az ajkainkat! A szél és a hideg könnyen kiszárítja őket, így használjunk ajakbalzsamot!
  • Figyeljünk rá, hogy ne száradjunk ki, igyunk elegendő folyadékot!
  • Védjük bőrünket a hideg széltől, mivel ez nagyobb bajt okozhat, mint önmagában a hideg levegő!
  • Ne fogyasszunk alkoholt! Nemcsak a kiszáradásunkhoz járul hozzá, de még a testhőmérsékletünk is csökken miatta.
  • Együnk könnyű ételeket, mielőtt kimegyünk a hidegbe! A nehezebb ételek megemésztése elvonhatja a meleg vért a kezünktől és a lábujjainktól!

Akármilyen óvatosak is vagyunk, néha képtelenség elkerülni, hogy megbetegedjünk.

A megfázás egy vírusos fertőzés, mely leginkább a nyálkahártyákat támadja meg

- ezt már Elor Judit háziorvos szakorvosjelölt nyilatkozta a Pénzcentrumnak.

A doktornő elmondta, hogy a megfázásnak vannak rövidebb és hosszabb lefolyású esetei. Általában rossz közérzettel kezdődik, majd jön a torokfájás, láz, később a tünetek feljebb húzódnak, bedugul az orrunk és a végén jön a köhögés, ami akár a többi tünet megszűnése után még hetekig velünk maradhat.

Jó hír, hogyha a fenti lefolyást tapasztaljuk magunkon, és három-négy napon belül enyhülnek a tüneteink, akkor sem orvoshoz nem kell fordulnunk, sem gyógyszert nem kell rá szednünk.

Fontos viszont, hogy ágyban legyünk, pihenjünk és sok folyadékot igyunk, így fogunk ugyanis a leggyorsabban meggyógyulni. Még lázat sem kell feltétlenül 38,5 fok alatt csillapítani, ekkor gyógyul ugyanis a szervezetünk.

Ha elhúzódik a megbetegedésünk, esetleg súlyosbodnak a tüneteink, akkor viszont keressük fel háziorvosunkat.

Azok számára, akik rosszul viselik a lázat és a rossz közérzetet, a doktornő a lázcsillapítók közül a Panadolt ajánlja illetve a Voltaren Dolot, mivel ezek recept nélkül kaphatóak, de használhatunk Algopyrint is - ezt azonban fel kell íratni orvossal.

A torokfertőtlenítők közül a Phlogosolt, a Tantrum Verde-t és a Strepsilst választhatjuk, de fontos, hogy ezek után fél órán át nem szabad sem inni, sem enni. Ha ezt nem tartjuk be, akkor fölöslegesen használtuk ezeket a szereket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akiknek pedig az orrdugulás okoz elviselhetetlen problémát, azoknak a különböző orrsprék és orrcseppek jelenthetnek megoldást, ám ezek elég drága készítmények.

Húsz fok legyen legfeljebb a szobában, ahol alszunk. Ettől nemcsak, hogy jobban fogunk aludni, de a különböző kórokozók is nehezebben szaporodnak, mint 25-26 fokon

- zárja jótanácsait a megfázásmegelőzése érdekében Elor Judit háziorvos.

A betegség azonban nemcsak a közérzetünket veszi célba, hanem az anyagi helyzetünket is. Alkalmazottként főszabály szerint évente 15 nap betegszabadságot vehetünk igénybe, amely időszakra a fizetésünk 70 százalékát kapjuk meg a munkáltatónktól.

Amennyiben ezt a tizenöt napot már kimerítettük, majd megbetegszünk, akkor táppénzre leszünk jogosultak. Ennek mértéke

  • a fizetésünk 60 százaléka, ha rendelkezünk legalább 730 nap, folyamatos biztosításban töltött időszakkal illetve
  • a fizetésünk 50 százaléka, ha nem rendelkezünk ennyi biztosításban töltött idővel.

Érdemes azonban azt is szem előtt tartani, hogy a táppénz maximum értéke is meg van határozva. A fenti számítás alapján hiába lenne indokolt, semmiképpen nem kapunk több pénzt naponta, mint a havi minimálbér kétszeresének harmincada, mely 2017-ben 8 500 forint. A táppénzhez és a betegszabadsághoz kapcsolódó egyéb szabályokról ide kattintva, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján tájékozódhatunk.

Van azonban jó hír is, de csak akkor, ha rendelkezünk egészségpénztári tagsággal. A jogszabályok ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy táppénz vagy betegszabadság miatt kiesett jövedelmünket, egészségpénztári megtakarításunk terhére, adómentesen pótoljuk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm