Többet vonhatnak attól, aki nem jár szűrésre: még idén jöhetnek a tiltások

Világgazdaság2019. november 21. 08:59

A dohányosok védelme érdekében módosítanának a társadalombiztosítási rendszeren, így ösztönözve a lakosságot, hogy menjenek el az ingyenes szűrővizsgálatokra. Magyarországon az egyik legtöbb halálesethez a daganatos betegségek vezetnek, melyhez a dohányzás is nagyban hozzájárul. A magyarok extrém sokat dohányoznak Európa más országaihoz képest, 2,5 millió embert érint a probléma. 

A társadalombiztosítás rendszerén keresztül kell érdekeltté tenni az embereket, hogy járjanak az állam által biztosított ingyenes szűrővizsgálatokra - mondta Lázár János, a nem dohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosa, aki szerint fontos lenne kiterjeszteni a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, mert ebben Magyarország lemaradásban van, írja a Világgzadaság. 

Viszont ha az állam megteremti a tüdődaganat és a vastagbéldaganatok szűrésének technikai feltételeit, és a szűrővizsgálatoknak a behívottak így sem tesznek eleget, akkor ez jelenjen meg az érintettek társadalombiztosítási hozzájárulásában is - ezt tenné lehetővé Lázár javaslata.

A magyarok évente 700 milliárd forintot költenek dohánytermékekre, a tüdődaganatos betegek 85 százaléka dohányzik.

Eddig 1,2 mil­liárd forintot invesztáltak tíz tüdőszűrőcentrum létrehozására, ahol alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek majd. Ezeknek a központoknak az éves működtetése a számítások szerint 3-6 milliárd forintból megvalósítható. Lázár János még a nyáron tette le a kormány asztalára a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nem dohányzók védelmével kapcsolatos javaslatait. 

Fontos, hogy a magyar állam továbbra is foglalkozzon a dohánypiac szabályozásával, a tiltással és a kontrollal

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- válaszolta Lázár, akinek a javaslatai nagy része arra vonatkozott, hogy hogyan lehet a trafikrendszert szigorítani, a feketepiaci dohánykereskedelmet visszaszorítani, és a dohánytermékek egységes csomagolását bevezetni. Ezeknek a javaslatoknak egy része a parlament előtt van, és még de­cemberben elfogadhatják, egy másik részük pedig kormányrendelet formájában már megszületett - tette hozzá.

Lázár János elmondta, komoly vitát váltott ki, de a Belügyminisztérium is támogatja az autóban dohányzás betiltását. Javasolja mindezek mellett, hogy a társasházak közös területein is tilos legyen a dohányzás.

Címkék:
biztosítás, egészség, ingyenes, tb, dohányzás, szűrés,