13 °C Budapest

Több mint másfél milliárdból korszerűsítik a pécsi betegellátást

MTI
2018. március 28. 19:00

Öt pályázat keretében összesen csaknem 1,6 milliárd forintos magyar költségvetési és európai uniós forrásból korszerűsíti a betegellátást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE-KK) - közölte a felsőoktatási intézmény.

A közlemény szerint a pénzt egészségügyi dolgozók képzésére, a betegbiztonság növelésére, a mesterséges megtermékenyítés esélyének növelésére, az ápolás körülményeinek javítására, valamint korszerű diagnosztikai eszközök beszerzésére fordítják.

A részletekről azt írták, hogy a betegbiztonság növeléséhez a fertőzések hatékonyabb megelőzését új, modern készülékek és a központi hálózati vízellátó- fertőtlenítő automata berendezés üzembe helyezése segíti. Bővítik a sürgősségi és az egynapos ellátásban dolgozók létszámát: a továbbképzéseknél a hiányszakmákban dolgozó szakorvosokra és szakdolgozókra fókuszálnak.

A korszerű ultrahangkészülékek vásárlásával az urológiai műtőben használt laparoszkópos ultrahang-berendezést cserélik le. A kardiológiai diagnosztikában eddig nem alkalmazott érvizsgálat elvégzésére nyílik majd lehetőség a fejlesztésnek köszönhetően - ismertette az egyetem, kiemelve, hogy a beruházásokat az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból finanszírozzák.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 930 millió forinttal támogatja a fejlesztéseket. Kitértek arra: a lombikbébi-eljárásban már eddig is komoly eredményeket ért el a PTE, a sikert tovább növelhetik a pályázat keretében beszerzendő új eszközök.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyermekklinika fül-orr-gégészete, a reumatológiai és immunológiai klinika fizikoterápiás részlege, a traumatológiai és kézsebészeti klinika műtője és az urológiai klinika kap új felszereléseket. Az aneszteziológiai és az intenzív terápiás ellátást ultrahangkészülékek és gépi lélegeztetők beszerzésével fejlesztik. A betegek komfortjának növelését az új, többfunkciós, állítható betegágyak beszerzése szolgálja - ismertették a betegellátás korszerűsítésének részleteit.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem