19 °C Budapest

Több mint egymilliárd forintból csökkentenék a háziorvosok hiányát

2017. február 1. 09:30

Ötvenhárom százalékkal emelkedett a teljes háziorvosi finanszírozás 2010 óta, az idén bővítik a praxisprogram keretszámait és a praxisvásárlást segítő pályázatok keretösszegét is. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/78546/Tamogatassal_csokkentik_az_orvoshianyt#sthash.ag9RJwJ9.dpufÖtvenhárom százalékkal emelkedett a teljes háziorvosi finanszírozás 2010 óta, az idén bővítik a praxisprogram keretszámait és a praxisvásárlást segítő pályázatok keretösszegét is - írja a Magyar Hírlap.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a betöltetlen háziorvosi praxis félrevezető, hiszen ezekben a körzetekben nem a betegfogadás, hanem az ott dolgozó háziorvos személyéhez kapcsolódó praxisjog hiányzik, amely magát az ellátást nem érinti, csupán "a feladatellátás megszervezésének módját befolyásolja".

A hiányok betöltését a kormány támogatásokkal segíti: letelepedési pályázatra és praxisvásárlásra tavaly 750 millió forintos keretet nyújtottak, így pedig körzetek megszerzésére akár négy-, letelepedési pályázaton pedig tízmillió forintot is el lehetett nyerni. Az összesítés szerint praxisjog vásárlását 2015-ben negyvennyolc, 2016-ban hetvenhét orvosnak támogatták, a letelepedési pályázatokra pedig tavalyelőtt harminchárman, tavaly harmincöten adták be jelentkezésüket.

A keretösszeget idén tovább emelik félmilliárd forinttal, így 1 milliárd 250 millió forint áll majd rendelkezésre.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett Praxisprogram is, amelyben háziorvosi szakvizsgával még nem rendelkező rezidensek, illetve klinikai szakképesítéssel már bíró orvosok vehetnek részt, amennyiben kellő minősítést és gyakorlatot szereztek a szakképzésben. A program részeként a licencvizsga megszerzése után folyamatos felügyelet és továbbképzés mellett a résztvevők gyógyíthatnak adott praxisban. A keretszámokat tavaly húsz százalékkal megemelték,

idén pedig újabb tíz százalékkal bővítik, azaz 118 fiatal orvos kezdheti meg háziorvosi szakképzését.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy 2010 óta az éves teljes háziorvosi finanszírozás összességében 53 százalékkal emelkedett, annak megerősítése ebben az évben is folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem