17 °C Budapest

Több milliárd koronavírus-vakcina lesz az EU jussa: mindenkinek elég lesz

MTI
2021. január 8. 19:03

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be testület elnöke pénteken.

Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint az újabb vakcinaszállítmány a második negyedévben lesz elérhető az Európai Unió tagállamai számára. Az uniós bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az új szerződés a korábbi 300 millió adaggal együtt már 600 millió ampulla oltóanyagot tesz érhetővé az európaiak számára.

Mint emlékeztett, szerdán engedélyezték a Moderna amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának uniós alkalmazását, így hamarosan legkevesebb 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának a beoltása válik lehetővé. Hozzátette: más vakcinagyártók oltóanyagai hamarosan szintén forgalomba hozatali engedélyt kaphatnak az EU-ban.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Ezzel összefüggésben kiemelte: az Európai Bizottság több mint elegendő biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról között szerződést a gyógyszergyártókkal. "Az Európai Unió teljes vakcinabeszerzési csomagja 2,3 milliárd adagot jelent, ami több mint elegendő az EU teljes lakosságának" - fogalmazott.

Sajtótájékoztatóján von der Leyen kiemelte azt is, hogy a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a pénteken közzétett állásfoglalásban azt írta, hogy a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának egy fiolája öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé. Mint írták: ez azt jelenti, hogy 20 százalékkal több ember beoltása lehetséges.

Az EMA újabb közlése szerint az uniós ügynökség még a hónap végén, várhatóan január 30-án döntést hozhat az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Mint közölték, a brit gyógyszercég várhatóan a jövő hét folyamán nyújtja be feltételes forgalombahozatali engedély iránti hivatalos kérelmét. A folyamat felgyorsítása érdekében az EMA már megkezdte a brit gyógyszeripai vállalat által előállított és jelenleg tesztelt oltóanyagának értékelését - közölték.

A feltételes forgalombahozatali engedélyezés során a gyógyszerre vonatkozó engedély megadása a szokásos eljáráshoz képest kevésbé átfogó adatok alapján történik. Feltételes forgalombahozatali engedély megadása mérlegelhető, ha a gyógyszer azonnali rendelkezésre állásából származó előny egyértelműen meghaladja a gyógyszerrel összefüggő kockázatokat. A feltételes forgalombahozatali engedély megadását követően a vállalatoknak bizonyos határidőn belül további, többek között a folyamatban lévő vagy új vizsgálatokból származó adatokat kell szolgáltatniuk annak megerősítésére, hogy az előnyök továbbra is meghaladják a kockázatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem