2020. július 13. hétfő Jenő

Tízből 3 magyar érintett: százezrekbe is kerülhet a gyógyulás


Évről évre egyre nő az allergiás betegek száma. A magyar lakosság körülbelül negyede érintett, közülük sokan azonban nem fordulnak orvoshoz. Kezelés híján viszont az allergia egyre rosszabb lesz: egyre több allergén egyre hevesebb reakciókat válthat ki, ráadásul a keresztallergia is gondot okozhat. Bizonyos esetekben ugyanis sok allergiás panasza olyan dolgoktól is előjön, amire alapvetően nem is allergiás, például valamilyen zöldségtől vagy gyümölcstől. Érdemes tehát vigyázni, hiszen itt a tavasz, nyakunkon az allergiaszezon.


Hogy pontosan hányan szenvednek allergiás megbetegedéstől, nem lehet tudni. Ez idáig ugyanis nem készült egyetlen reprezentatív felmérés sem.

Nem tudjuk meghatározni a probléma mértékét, de becslések szerint a magyar lakosság 25-30 százaléka érintett

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa és klinikai immunológusa. Az allergia gyógyításának első lépése a tüneteket okozó allergén azonosítása, amit allergia vizsgálattal lehet kideríteni. Ennek a legfontosabb része Nékám doktor szerint a szakorvosi konzultáció.

Jelenleg több ezer ismert, tesztelhető allergénnel rendelkezünk. Az összes anyag letesztelése egyszerűen értelmetlen. Mind anyagilag, mind az emberi szervezet terhelése szempontjából. Ennek megfelelően olyan, hogy "teljes allergia vizsgálat" nem létezik

- mondta, hozzátéve, könnyedén előfordulhat, hogy laboratóriumilag negatív allergén egyértelmű tüneteket okoz, és az is, hogy laboratóriumilag pozitív allergén nem okoz tüneteket. Kezelni pedig a tünetek alapján kell. Azonban akkor sem biztos, hogy az allergiások fellélegezhetmnek, ha megvan az allergiás reakciót kiváltó tényező. Előfordulhat ugyanis, hogy az allergiás reakció olyankor is jelentkezik, vagy akár erősödik, ha valaki nem érintkezik az allergénnel. Ennek hátterében a keresztallergia állhat.

"A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük" - írja honlapján a Budai Allergiaközpont.

Ha például valakinek latexallergiája van, keresztreakciót válthat ki nála a banán, a gesztenye, a spenót, az avokádó vagy a kiwi. Ha valaki a nyírfapollenre allergiás, allergiás reakció léphet fel, ha mogyorót, diót, mandulát, almát, cseresznyét, sárgabarackot, körtét, kiwit vagy avokádót fogyaszt. A parlagfű allergiások egy részénél görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom vagy uborka fogyasztása után léphet fel allergiás reakció: szájüregi viszketés, szájduzzanatot tapasztalhatnak.

Vagyis a tünetek mások, mint ha magával az allergénnel találkoznánk. Aki allergiás a parlagfű pollenjére, annál orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orrviszketés jelentkezhet. Ha viszont olyan gyümölcsöt fogyasztunk, ami szintén túlérzékenységi reakciót vált ki a keresztallergia miatt, nem légúti panaszokra kell számítani, hanem úgynevezett orális allergia szindróma alakulhat ki. Viszkethet a szájpadlás, megduzzadhatnak az ajkak, viszkethet a szem, de előfordulhat tüsszögés, köhögés, ritkán fulladás is.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb keresztallergiás reakció nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztásakor jelentkezik.

Van megoldás az allergiára, de nem olcsó mulatság

Az allergia a szervezet téves immunválasza. Olyan anyag, molekula ellen védekezik, mely a szervezetre ártalmatlan, tehát nem is kellene védekeznie ellene. Ha az orvosi konzultáció és az allergiateszt eredményei alapján kiderül, pontosan mire is vagyunk érzékenyek, akkor könnyedén kezelhetjük azt. Pollenek, állati szőrök, poratka és különböző gyógyszerek esetén szóba jöhet az immunterápia. Erre viszont nem jár normatív támogatás, vagyis nekünk kell finanszírozni. Csak olyan esetben jelent megoldást, ha valakinél egyértelműen kiderül az allergén és csak egyetlen allergénre reagál érzékenyen a szervezet. Az ára változó, Nékám doktor azt mondta, az éves adag nagyjából 30 ezer forintnál kezdődik.

Az immunterápia úgy működik, hogy azokban az időszakokban, amikor egyébként nem jelentkezik allergiás reakció, kis mértékben allergén szert juttatunk a szervezetünkbe, például a nylevünk alá cseppentjük. Így az allergiás beteg immunrendszere megtanulja "elviselni" a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, "toleráns" lesz, és az immunreakció lefolyásának megváltoztatása akár megakadályozhatja azt is, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon. A vizsgálatok szerint a szénanátha immunterápiája számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

A teljes kezelés időtartama általában három év, (évente több hónapon keresztül) de ez személyenként változhat - mondta Nékám Kristóf, hozzátéve, ez a kezelés sem eredményes minden esetben.

Előfordulhat, hogy valaki rászánja a pénzt - akár százezer forintot - , és nem történik semmilyen változás.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS