13 °C Budapest

Tisztifőorvos: a tesztelés sem garancia semmire

2020. március 30. 11:20

108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórházigazgatót, Müller Cecília szerint pedig a tesztelés nem garancia semmire, sőt néha hamis biztonságérzetet ad.

108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórházigazgatót, mondta el dr. Halmos György országos kórházparancsnok az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A következő időszakban az adatok validálása rendkívül fontos, ezen emberéletek múlhatnak - mondta el Halmosi. Orvostszakmai kérdésekben nem hozhatnak döntést, a fő feladatuk az kórházparancsnokoknak, hogy a készlethiányt pótolják.

Fontos továbbá, hogy a járványügyi szabályok betartásra kerüljenek. Az sem titok, hogy az elmúlt időszakban néhány eszköz nem oda került, ahova kerülnie kellett volna. Ez is kiemelt szempontot képez az kórházparancsnokok működése során. A kórház vezetői a vagyonbiztonság és a járványügyi szabályok terén kötelesek egyeztetni a kórházparancsnokokkal.

Tisztifőorvos: a teszt hamis biztonságérzetet adhat

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy a ma reggel bejelentett két elhunyt beteg idős volt, és volt más krónikus betegségük is. A tisztifőorvos szerint még mindig nem alakult ki gócpont Magyarországon, hozzátette: a kijárási korlátozások szolgálják a járvány terjedésének lelassítását. Fontos, hogy a korlátozásokat mindenki tartsa be - húzta alá.

A fertőzések számának növekedése "természetes", hiszen cseppfertőzéssel terjed a vírus, de a tisztifőorvos szerint, de a szabályok betartásával lassítható a terjedés. A kijárási korlátozás mindenki számára egy fokozott terhelést jelent, amivel a hatóságok tisztában vannak, de ez kell ahhoz, hogy a járvány terjedését korlátozzuk. Robbanásszerű terjedés nem következett be mindeddig, ez is annak köszönhető, hogy a magyarok együttműködnek a hatóságokkal.

A tesztek kapcsán Müller Cecília elmondta, sokféle teszt kering a világban, jórészük bevizsgálatlan, hiszen maga a járvány kényszerítette ki a kifejlesztésüket. Az NNK-ban és a 7 kijelölt laboratóriumban a vírus jelenlétét kimutatását szolgáló teszteket végeznek, ehhez az kell, hogy a vírus kellő számban legyen jelen az orr- iletve garatmintában. Ez alapján a fertőzöttség megállapítható, de prognózist nem tudnak felállítani, nem lehet megmondani, hogy a lappangási idő alatt milyen helyzet alakul ki a fertőződött szervezetében.

A másik teszt mégbizonytalanabb: azzal az ellenanyagot mutatják ki a vérből, ami bizonyítéka annak, hogy az illető szervezetében jelen van, vagy volt a kór. Ennek is megvannak a korlátaia tisztifőorvos szerint. A laborvizsgálatok elvégzése orvosszakértői kérdés, ha valakinek panasza van, vagy érintkezett fertőzöttel, akkor továbbra is hívja telefonon a háziorvost, ekkor dől el, gyanús-e a beteg állapota.

A laboratóriumi vizsgálat mindig aktuális állapotot tükröz, ezért sokszor hamis biztonságérzetet is kelthet abban, aki negatív eredményt kapott, "de semmi nem zárja ki", hogy az illető később nem betegszik meg.

A mentő azokban az esetekben megy mintát venni, ha a háziorvos ezt kéri - mondta el a kérdésre válaszul Müller Cecília. A szolgálat 55 mentőkocsival végzi ezt a mintavételt. A háziorvosok több esetben kérnek mintát, mint korábban. Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök - vagy gyorstesztre kerül sor, vagy légúri vizsgálatra.

Türelmet kérünk, ez nem egy sürgős beavatkozás

- mondta el Müller Cecília. A gyorsteszt mintavételhez nincs semmilyen előírás, de az orrból és a garatból történő mintavétel előtt nem lehet sem enni, sem inni semmit. A magánlaborokban végzett tesztek a laboratórium felelőssége és kötelessége, a vizsgálatok eredménye nem számít bele az ismertetett számokba - mondta egy másik kérdésre.

Folyamatban van az egészsgügyi intézmények felkészítése, egy megbetegedett sem maradhat ellátatlanul, ezért folyamatosan bővítik a kapacitásokat - mondta Müller Cecília. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta,

15 fertőzött szorul intenzív ellátásra a magyar kórházakban.

Egy másik kérdésre válaszolva a tisztifőorvos ismertette: minden korosztályból kerültek ki fertőzöttek gyermekek, fiatalok, idősek is vannak a fertőzöttek között. A védőeszközök elosztásakor van egy prioritási sorrend: az egészségügyi dolgozók prioritást élveznek, azokon is belül főleg a koronavírusos betegekkel közvetlenül érintkezők - mondta el a tisztifőorvos a kérdésre válaszul. Mindenki számára fontos a védelem az egészségügyben, őket követik azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni, naponta dolgoznak emberek között - például a postások.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Büntetik a szabálysértőket a rendőrök

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette: Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ez azt jelenti, hogy az EU felhalmozza a védekezéshez szükséges eszközöket. A kijárási korlátozásokhoz fűződő feladatokat a rendőrség végrehajtja: a visszajelzések szerint sokan üdvözlik a rendőrségi jelenlétet a közterületeken, de 739 rendőri intézkedést foganatosítottak a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben. 15 főt megbüntettek a helyszínen, 79 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek.

9037 esetben rendetej el hatósági házikarantént, eddig a rendőrök 57 ezer esetben ellenőrizték ezt. Kérdésre válaszolva a rendőrezredes elmondta, hogy egyelőre nem vizsgálják felül a nyitvatartási és a vásárlási időkorlátokat.

Szintén kérdésre válaszolva Kiss ismertette: hogy a rendőrök a törvény adta keretek között szabnak ki bírságot, vagy indítanak eljárást a szabálysértők ellen.

Sokan azt állítják a karanténban, hogy a rendőrök már nem mennek ellenőrizni őket. Kiss erre válaszul kifejtette, hogy a rendőrség továbbra is ellátja a feladatát, de az önkéntes jogkövetés elvárt. Azt mondta:

Nem azért kell az otthonainkban tartózkodni, mert a rendőrség azt ellenőrzi.

Magyarországon is gyártják a maszkokat - mondta el Kiss Róbert. Törökországból 6,6 millió maszkhoz elég anyag érkezett, a büntetés-végrehajtási intézményekben folyamatosan zajlik a gyártás, a napi kapacitás 33 ezer maszk legyártásához elég.

A Pénzcentrum az alábbi kérdéseket juttatta el az operatív törzshöz a tájékoztató előtt:

Kistelepüléseken a gyógyszertárak rövidebb nyitvatartása miatt a 65 év alatti dolgozók, hogyan oldják a vásárlást, ha hétköznap csak munkaidőben mehetnének, szombaton pedig éppen a 65 év felettiek fenntartott idősávban? Hogyan oldják meg a gyógyszerkiváltást az időseket ellátó önkormányzati dolgozók, szociális gondozók és falugondnokok, akik csak a délelőtti időszakban szeretnék kiváltani a rájuk bízott betegek gyógyszereit?

Számíthatnak-e arra a patikai dolgozók, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a gyógyszertárak nyitvatartását könnyebben lehessen módosítani? Mivel a boltokkal ellentétben ellátásra kötelezettek, ezt jelen helyzetben nem tehetik meg, viszont a kijárási korlátozás indokolná, hogy például egyik nap délelőtti, másik nap délutáni nyitvatartásra álljanak át.

(Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem