2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Térképen a koronavírus miatti lezárások: van, ahol az utcára sem lehet csak úgy kimenni


A jelenleg hatályos magyarországi intézkedések még viszonylag enyhének számítanak sok más európai országhoz képest. Az Európai lockdown-térképről kiderült, hogy sok helyen ötvözik a teljes lezárást, illetve a kijárást korlátozó intézkedéseket. Magyarországon február elsejéig vannak érvényben a mostani szabályok: a kormány a héten dönt a továbbiakról - ám sok meglepetés nem várható.

2021 elején Európában továbbra is érvényben vannak a COVID-19 korlátozások. Ugyanakkor rengeteg ország vonakodik a teljes lezárástól: Magyarországon például egyelőre a kormány nem tervez a tavaly tavaszihoz hasonló, egésznapos kijárási korlátozást bevezetni, a döntéshozók szerint egyelőre elégségesek a mostani szabályok.

Ám például Spanyolország és Franciaország, ahol július közepétől elkezdődött a fertőzések második hulláma, már októberben elrendelte a zárást. Franciaország azóta átállt esti kijárási tilalomra, valamit az éttermeket is bezárták - ezt a taktikát jelenleg Belgiumban és Luxemburgban is alkalmazzák.

Alább a Statista térképre vitte, hogy állnak a különféle országok a lezárások tekintetében. Pirossal jelölték, ahol országos lockdown van érvényben, narancssárgával azokat az urszágokat, ahol helyilezárással védekeznek. Rózsaszín jelölti azokat az országokat (köztük Magyarországot), ahol valamiféle kijárási tilalom van érvényben, világosabb sárgával pedig azokat, ahol csak lokálisan van érvényben valamilyen kijárást korlátozó intézkedés.


Az európai lockdown-térkép. Forrás: Statista

Kreatívabb megoldásokat találtak ki Cipruson és Görögországban, ahol a bevásárlások gyakoriságát jelentősen korlátozták. Skandinávia még nem vezetett be komolyabb korlátozásokat. Norvégia például legfeljebb 200 fős beltéri összejöveteleket engedélyez, de csak akkor, ha betartják a távolságtartó intézkedéseket és a székeket a földhöz rögzítik - a biztonság kedvéért. A bezárt Szlovákiában az otthoni elhagyás indokolt oka - másutt - kutyája sétálása és - meglepő módon - macskája sétálása is.

Ez lesz itthon február elseje után

A múltheti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy a kormány ezen a héten fog dönteni arról, milyen szabályok lesznek február elseje után - ugyanis a jelenlegi korlátozó intézkedéseket addig hosszabbították meg januárban.

De amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni

 - húzta alá a múlt héten Gulyás Gergely. Pénteken a Kossuth rádióban Orbán Viktor is hasonlóképpen fogalmazott:

A határ, amikor lehet gondolkodni arról, hogy visszatér az élet a normális kerékvágásba az az átoltottsági szint, amikor beoltottuk az egészségügyi dolgozókat (ezen nagyjából túlvagyunk), a szociális otthonban lévőket, utána következnek a 60 év feletti krónikus betegek (ez majdnem 1,5-1,7 millió ember). Utána jönnek a védekezés egyéb szereplői: operatív törzs, rendőrök, katasztrófavédelem. Itt jövök én is, meg itt jön a kormány is, tehát ez a mi kategóriánk, ekkor kerül ránk sor. És utána jönnek az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

- sorolta a miniszterelnök, majd kijelentette, hogy

a február elején lejáró korlátozásokat első körben két hétre valószínűleg a kormány saját hatáskörben meghosszabbítja majd, ezt követően pedig a parlament dönthet a további lépésekről.

Úgyhogy két héting még mindenképpen maradni fognak a jelenlegi szabályok, a továbbiakról pedig az oltások szállítási, illetve beadási üteme fog dönteni.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked