2020. július 4. szombat Ulrik

Térképen a friss adatok: így oszlik meg az aktív fertőzöttek száma megyénként


Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a mai naptól a magyar állampolgárok anélkül átléphetik az osztrák, szlovák és cseh határt hosszabb időre is, hogy hatósági házi karanténba kellene vonulniuk. Ugyanez vonatkozik a cseh, szlovák, osztrák állampolgárokra, akik Magyarország területére utaznának.

Kiss Róbert azt is elmondat, hogy a Magyar Közlönyben tegnap megjelent rendelet értelmében a jövőben is tarthatók autós zenei koncertek. A sajtó kérésére azt is elmondta, hogy bár az osztrák, cseh, szlovák határ megnyílt az utazók előtt, a Horvátországból beutazókra még az általános szabályokra vonatkoznak: egészségügyi szűrés, gyanú esetén kijelölt karantén, ha nem áll fent koronavírus eset, akkor 14 napos házi karantén javasolt.  Az érintettek türelmét kérik.

Dr. Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 16 pozitív esetet regisztráltunk, összesen 3970 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván a járvány megjelenés óta. 3 embert viszont elveszítettünk, összesen 542 főt tartunk nyilván, aki koronavírus pozitív mintát mutatott és a kapcsolt betegségei miatt hunyt el - mondta Müller Cecília. 2245-en gyógyultak már meg - részlete az országos tisztifőorvos.

1183 fő az aktív fertőzöttek száma, 41%-uk budapesti - tette hozzá. 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma, 21-en lélegeztetőgépen - mondta.

A tisztifőorvos ismertette az aktív fertőzöttek megoszlását megyénként. Budapesten jelenleg 487 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, Pest megyében 144 főt, Zalában 202 beteget, Fejérben 146-ot és Komárom-Esztergom megyében is száz felett van az aktív fertőzöttek száma: 135 főt tartanak nyilván. 

Müller Cecília tájékoztatása szerint Nógrádban 22 főt, Csongrád-Csanád megyében 13 főt, Vas megyében 8 főt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6 főt, Győr-Moson-Sopronban 5 főt, Hajdú-Biharban 4 főt, Jász-Nagykun-Szólnok és Vas megyében 3-3 főt, Borsodban és Hevesben 2-2 főt és Somogyban 1 főt tartanak nyilván aktív fertőzöttként. Bács, Baranya, Békés és Tolna megyében egy fertőzött sincs!

A tisztifőorvos ígérete szerint az aktív fertőzöttek számát mutató térkép is hamarosan elérhető lesz a koronavirus.gov.hu oldalon. A tájékoztatóban elhangzott adatok a Pénzcentrum térképén is elérhetők:

A kórházakban a fekvőbeteg ellátás során továbbra is marad a látogatási tilalom. Más esetekben a kijárási korlátozás vonatkozik a betegekre, de a látogatásra van lehetőség.

Ballagások

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a kedvező járványügyi helyzetben a végzős osztályok lehetőséget kapnak arra, hogy elbúcsúzzanak ballagás keretében, a megfelelő szabályok betartásával. Arra kérik az intézményeket, hogy ezeket úgy szervezzék meg, hogy a diákok minden higiénés szabályt tartsanak be. A szülőknek nem javasolt az intézményen belüli bentlét.

Ennek a kérdésnek a kapcsán a tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a 20 év alattiak fertőzöttsége rendkívül alacsony volt, csupán 85 fő volt pozitív.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk