2020. július 4. szombat Ulrik

Tényleg ezért van ennyi fertőzés a magyar kórházakban?


A betegek is sokat tehetnek a kórházi fertőzések elkerüléséért, például gyakori kézmosással - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke. Rácz Jenő kiemelte, a magyar kórházakban minden fertőzést jelentenek, még azt is, amelyet otthonról hoz a beteg.

A statisztikákba az is beleszámít, ha valaki influenzás időszakban a kórházba magával hozza az influenzaszerű megbetegedést, amelynek tünetei az intézményben jelennek meg, és az is, ha azokat a hozzátartozók hozzák be - közölte a tanács elnöke.

Ez a statisztikákban ugyanúgy infekciónak számít, mint ha valami mulasztás következtében alakult ki egy ilyen jellegű fertőzés

- hangsúlyozta Rácz Jenő.

Éppen ezért nemcsak a kórház tehet meg nagyon sokat a fertőzések terjedése ellen, hanem mi is sok mindent megtehetünk - tette hozzá.

Ne szedjünk például feleslegesen antibiotikumot, ha pedig mégis szükség van rá, akkor az orvos által felírt antibiotikumot úgy szedjük, ahogy leírta. Ellenkező esetben ugyanis éppen az ellenálló baktériumoknak a számát növeljük - tanácsolta a szakember.

Amikor pedig a kórházban az influenza-időszakban látogatási tilalom van, akkor ne játsszuk ki a látogatási tilalmat, ezzel kockáztatva, hogy megfertőzzük a saját hozzátartozónkat - folytatta.

Arra a kérdésre, hogy a saját tapasztalatai szerint nem növekszik-e a kórházi fertőzések száma, Rácz Jenő úgy válaszolt, hogy ez egy nagyon relatív dolog.

Ha belegondolunk abba, hogy azokban az országokban, ahol jól működik az úgynevezett iatrogenic infection surveillance - vagyis az, hogy pontosan, statisztikailag protokoll szerint megfigyelik és feldolgozzák a fertőzésekre vonatkozó adatokat -, ott magasabb a fertőzések száma, mint ahol ezt nem megfelelő gondossággal kezelik

- magyarázta.

Tavasszal a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete a kórházi kézmosásért kampányolt. Azt állították, hogy a kórházi személyzet nem mos kezet, vagy a takarítás során nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke elmondta: az egyik szakmailag kidolgozott protokoll és megfigyelési rendszer éppen a kézmosásokra vonatkozik, és ezekkel kapcsolatban kampányok is voltak. Természetesen ez egy nagyon fontos dolog.

"Ez egy dologra biztosan felhívja a figyelmet. Amikor ilyen kérdésekről beszélünk, nem biztos, hogy bonyolult berendezések és bonyolult, nagyon nagy pénzbe kerülő rendszerek működtetésére kell gondolni, hanem olyan - adott esetben - már több száz éves orvosi-szakmai szabályokra, mint például a fertőtlenítő kézmosás" - fogalmazott Rácz Jenő.

"Arra vonatkozóan, hogy ezeket betartják-e az orvosok, a szakápolók és a takarító személyzet, nyilván intézményenként nagyon nagy statisztikai eltérések vannak. De azt mondhatjuk, hogy a legtöbb intézményben természetesen ezeket betartják. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezen a területen még mindig vannak kötelező előrelépési lehetőségek" - jelentette ki a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk