13 °C Budapest

Te is megkaptad ezt a levelet? Ki ne dobd, baj lehet belőle!

2017. november 10. 13:30

A személyautós ügyfelek egyharmada, bő 1,1 millió üzembentartó a napokban kaphatta meg jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjértesítőjét. A biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését és az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket.

A személyautós ügyfelek egyharmada, bő 1,1 millió üzembentartó a napokban kaphatta meg jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjértesítőjét - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését, s az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket. A jegybank folyamatosan vizsgálja a biztosítók meghirdetett tarifáit és azok alkalmazásának jogszerűségét.

Célszerű az ügyfelek részéről összehasonlítani a biztosítók következő évi ajánlatait. Tudatos fogyasztói magatartással, szükség esetén biztosítóváltással ugyanis akár több tízezer forintot spórolhatnak.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?
Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) ügyfelek a törvény szerint legkésőbb 2017. november 11-ig kapják meg a jövő évre várható díjukról szóló értesítést. Ha ezt elfogadják és tovább fizetik a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad. Amennyiben viszont felmondják addigi kgfb-szerződésüket, erről úgy kell írásban értesíteniük eddigi biztosítójukat, hogy az legkésőbb 2017. december 1-jén éjfélig beérkezzék hozzá. Az üzembentartók idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni.

A biztosítójukkal - többnyire tarifakedvezménnyel járó - elektronikus kapcsolattartású szerződést kötött ügyfeleknek a biztosító e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszak díjértesítő levelét, s a díjfizetési igazolást, vagy jelzi, hogy ez honlapjának ügyfélfelületén elérhető.

Ha az ügyfél nem tekinti át rendszeresen elektronikus postafiókját (vagy e-szemetesládáját), vagy már nem használja a biztosító felé közölt elektronikus postafiókját és nem jelentette be a változást, esetleg nem veszi át időben e dokumentumokat, előfordulhat, hogy lemarad a biztosítóváltáshoz rendelkezésre álló határidőről. Elektronikus kapcsolattartás esetén emellett a díjigazolást is magának az ügyfélnek kell kinyomtatnia, a biztosító nem kötelezhető erre.

A mintegy 5,1 millió összes hazai gépjármű még bő 34 százalékának, mintegy 1,77 millió járműnek a naptári év vége jelenti a kgfb szerződéses évfordulót. Ezen belül közel 3,5 millió darab személygépjármű mintegy 32 százaléka, több mint 1,1 millió személygépjármű esetében a kgfb szerződés december 31-i biztosítási évfordulós.

2010-től jogszabályváltozás nyomán már a szerződés kötési dátuma lett a biztosítási évforduló (2013-tól pedig a biztosítók év közben is új díjakat hirdethetnek). Az évközi szerződési lehetőség miatt a naptári évfordulós ügyfelek aránya folyamatosan csökken.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A központi bank fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is folyamatosan vizsgálja a biztosítók kgfb-díjhirdetéseinek jogszerűségét, s a piaci szereplők ehhez kötődő tevékenységét.

A hazai kgfb-piac 13 szereplőjének díjtarifáit az ügyfelek a jegybank honlapján, a Magyar Biztosítók Szövetsége Díjnavigátorán, a biztosítók weboldalain, illetve egyes biztosításközvetítőknél (többek közt azok kalkulátorprogramjain) is megtekinthetik, összehasonlíthatják.

A közvetítői oldalak népszerűségét az is jelzi, hogy a tavalyi évben (az évközi változásokat is ide számítva) több mint 400 ezer ügyfél ezeken az online platformokon kötötte meg a szerződést. Ezeknek a portáloknak a működését és kalkulációs pontosságát a központi bank szúrópróbaszerű vizsgálatokkal is ellenőrzi, mint ahogyan a jogszabályoknak és az MNB online közvetítésre vonatkozó ajánlásnak történő megfelelést is.

Tavaly év végén 287 ezer, két éve 322 ezer ügyfél kötötte át (vagy vissza) kgfb-szerződését más biztosítóhoz. Mivel az átkötések döntő részét a más piaci szereplő által kínált olcsóbb díj motiválta, az átszerződő ügyfelek tarifája kedvezőbb volt, mintha eredeti biztosítóiknál maradtak volna.

Mivel a naptári évfordulós - idősebb járműállománnyal rendelkező - ügyfelek jelentős része hosszú ideje kármentes, bónusz 10-es besorolású, az ő éves díjuk az évközi évfordulós társaikhoz képest jellemzően jóval alacsonyabb (idén január 1-jén például a személygépkocsik üzembentartóinál előbbi csoporté átlagosan 17 158 forint, utóbbié viszont 28 852 forint volt).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem