2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Te is ennek a biztosítónak fizettél? Jobb, ha utánanézel: a szlovákok már korlátoznak


A NOVIS Biztosítót felügyelő szlovák nemzeti bank ideiglenes intézkedésként korlátozta a biztosító rendelkezési jogát annak saját eszközei felett. Fontos, hogy magyarországi biztosítottak is tájékozódjanak biztosítójuk helyzetéről. Az MNB lépései nyomán a biztosító másfél éve nem köthet új szerződéseket itthon.

A NOVIS Poisťovňa a.s. (NOVIS) prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2020. november 5-i újabb, a biztosítóval szembeni ideiglenes intézkedéseként korlátozta a pozsonyi székhelyű NOVIS szabad rendelkezési jogát annak saját eszközei felett.

A NOVIS az NBS döntése szerint nem kezelheti úgy pénzeszközeit, hogy az megváltoztathatná azok tulajdonjogát, s nem indíthat utalást bankszámlájáról. Nem kezdeményezhet tulajdonjog átruházására vonatkozó cselekményt, illetve nem kezdhet olyan jogi aktust, amely új kötelezettség elfogadásával vagyoncsökkenéshez vagy egy meglévő kötelezettség ilyen módosításához, megszüntetéséhez vezet. A biztosító emellett nem köthet megállapodásokat vagy hajthat végre egyoldalú cselekményeket adósságának elengedésére, átutalására, átvállalására vonatkozóan.

Az NBS intézkedése nem terjed ki a NOVIS adó-, illeték- és járulékfizetési kötelezettségeinek és a béreknek a kifizetésére, továbbá a biztosítási kárigények és visszavásárlások kifizetésére (kivéve, ha a szerződő a NOVIS részvényese, vezetője, vagy ezekkel szorosan összefüggő személy, akik esetében az NBS engedélyét kell kérni a művelethez). Nem vonatkozik a korlátozás az ügyfelek érdekében történő értékpapír-vásárlásra sem, illetve olyan fennálló kötelezettségekre, amelyek összege szerződésenként havonta nem haladja meg az 1000 eurót. Végül továbbra is megengedett olyan eszközök kezelése, amelyek nem jelentenek nyereséget a biztosító számára (legfeljebb 100 euró/hó összegben), illetve a biztosító részére közvetlen hasznot nem jelentő tranzakcióknál (amelyekhez szintén az NBS engedélyét kell kérni).

A szlovák jegybank döntése szerint a NOVIS köteles az összes szlovák és más ország hitelintézetnél vezetett bankszámláiról és értékpapírszámláiról tájékoztatást adni az NBS-nek, továbbá bármely számla megnyitásáról vagy bezárásáról, valamint az ilyen számlákkal kapcsolatos egyéb lényeges változásokról. Havonta jelentenie kell a számlák előző havi egyenlegét és a tranzakciók összegzését is.
Az NBS korábbi, szeptember 11-i ideiglenes intézkedése szerint a NOVIS-nak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket.

A magyar jegybanki lépések megakadályozták a NOVIS hazai biztosítotti körének növekedését, így lényegében mintegy másfél éve nincs ilyen új szerződés Magyarországon. A nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak, ezért a magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és - a szerződéses feltételek adta keretek közt - felelős döntést hozni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk