2020. november 29. vasárnap Taksony

Te is ennek a biztosítónak fizettél? Jobb, ha utánanézel: a szlovákok már korlátoznak


A NOVIS Biztosítót felügyelő szlovák nemzeti bank ideiglenes intézkedésként korlátozta a biztosító rendelkezési jogát annak saját eszközei felett. Fontos, hogy magyarországi biztosítottak is tájékozódjanak biztosítójuk helyzetéről. Az MNB lépései nyomán a biztosító másfél éve nem köthet új szerződéseket itthon.

A NOVIS Poisťovňa a.s. (NOVIS) prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2020. november 5-i újabb, a biztosítóval szembeni ideiglenes intézkedéseként korlátozta a pozsonyi székhelyű NOVIS szabad rendelkezési jogát annak saját eszközei felett.

A NOVIS az NBS döntése szerint nem kezelheti úgy pénzeszközeit, hogy az megváltoztathatná azok tulajdonjogát, s nem indíthat utalást bankszámlájáról. Nem kezdeményezhet tulajdonjog átruházására vonatkozó cselekményt, illetve nem kezdhet olyan jogi aktust, amely új kötelezettség elfogadásával vagyoncsökkenéshez vagy egy meglévő kötelezettség ilyen módosításához, megszüntetéséhez vezet. A biztosító emellett nem köthet megállapodásokat vagy hajthat végre egyoldalú cselekményeket adósságának elengedésére, átutalására, átvállalására vonatkozóan.

Az NBS intézkedése nem terjed ki a NOVIS adó-, illeték- és járulékfizetési kötelezettségeinek és a béreknek a kifizetésére, továbbá a biztosítási kárigények és visszavásárlások kifizetésére (kivéve, ha a szerződő a NOVIS részvényese, vezetője, vagy ezekkel szorosan összefüggő személy, akik esetében az NBS engedélyét kell kérni a művelethez). Nem vonatkozik a korlátozás az ügyfelek érdekében történő értékpapír-vásárlásra sem, illetve olyan fennálló kötelezettségekre, amelyek összege szerződésenként havonta nem haladja meg az 1000 eurót. Végül továbbra is megengedett olyan eszközök kezelése, amelyek nem jelentenek nyereséget a biztosító számára (legfeljebb 100 euró/hó összegben), illetve a biztosító részére közvetlen hasznot nem jelentő tranzakcióknál (amelyekhez szintén az NBS engedélyét kell kérni).

A szlovák jegybank döntése szerint a NOVIS köteles az összes szlovák és más ország hitelintézetnél vezetett bankszámláiról és értékpapírszámláiról tájékoztatást adni az NBS-nek, továbbá bármely számla megnyitásáról vagy bezárásáról, valamint az ilyen számlákkal kapcsolatos egyéb lényeges változásokról. Havonta jelentenie kell a számlák előző havi egyenlegét és a tranzakciók összegzését is.
Az NBS korábbi, szeptember 11-i ideiglenes intézkedése szerint a NOVIS-nak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket.

A magyar jegybanki lépések megakadályozták a NOVIS hazai biztosítotti körének növekedését, így lényegében mintegy másfél éve nincs ilyen új szerződés Magyarországon. A nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak, ezért a magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és - a szerződéses feltételek adta keretek közt - felelős döntést hozni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS