19 °C Budapest

Támadnak a fertőző kullancsok: százezret is elkölthetsz a védelemre

2017. március 12. 07:03

Az enyhe időjárás beköszöntével a kullancsok is tömegesen megjelennek. A népszerű szabadidős tevékenységek és a klímaváltozás miatt pedig egyre több embert betegíthetnek meg a vérszívók. A jó időben sokan indulhatnak kirándulni, ezért ma megmutatjuk, hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.

Kora tavasztól egészen késő őszig találkozhatunk kullancsokkal, a számukra kedvező életfeltételeket biztosító helyeken. Vagyis erdőkben, városi parkokban, játszótereken, hobbikertekben, és akár sportpályákon is. Ráadásul vannak olyan területek, ahol a kifejlett kullancsoknak akár a

20 százaléka fertőzött

a Lyme-kór - baktériumával, amely ellen nincsen védőoltás. Ez a betegség akár évekig lappanghat, és az egész szervezetet képes megtámadni. De vannak olyan kullancsok is, amelyek az agyhártya és agyvelőgyulladás vírusát terjesztik.

A hirtelen beköszöntött enyhe tavaszi idő a kullancsoknak is kedvez, amelyek Európa egyre nagyobb részét hódítják meg. A WHO 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedések gyakoribbá válása mögött egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége áll.

Magyarországon az előzetes adatok szerint 2016 évben 1319 Lyme-kór és 19 kullancsencephalitis megbetegedést jelentettek

- tudta meg a Pénzcentrum a ÁNTSZ kommunikációs osztályától.

Ahogyan a fenti ábrán is látszik, Magyarországon a 2014-es visszaesés után 2015-ben magasabb volt a bejelentett Lyme-kóros esetek száma. Míg a kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladások száma az adatok alapján csökkent az utóbbi években.

Sok fertőzésre soha nem derül fény

- hívta fel a figyelmet dr. Farkas Viktor gyermekneurológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Gyermekneurológiai és EEG Részlegének osztályvezető főorvosa a Füvészkertben megtartott sajtótájékoztatón.

Ennek többek között az lehet az oka, hogy csak minden harmadik fertőzés jár kifejezett klinikai tünetekkel, az érintettek mintegy 30 százaléka nem veszi észre a kullancscsípést és így nem fordul orvoshoz.

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a kullancs-encephalitis az esetek közel egyharmadában súlyos lefolyású és sok esetben komoly maradványtünetekkel gyógyuló betegség, amire nincs célzott terápia, az egyetlen hatékony védekezési mód ellene a védőoltás.

A kórházból távozott betegek harmada-fele kénytelen pl. iskolát váltani, korábbi munkahelyét feladni, akár fizikai, akár szellemi teljesítőképességének csökkenése miatt.

- írja doktori értekezésében Lakos András.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

  • Ha túrázni megyünk, akkor használjunk kullancsriasztó szereket, amit a bőrünkre, ruhánkra fújhatunk. Kövessük pontosan a szerekre írt használati útmutatót
  • A séta során érdemes világos színű ruházatot viselnünk, mert azon könnyebben észrevehetjük a kullancsot.
  • Ha már bennünk van a kullancs, akkor gondoskodjunk a mihamarabbi eltávolításáról (hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet)
    Kivétel után a sebet langyos, szappanos vízzel öblítsük le
  • A haszonállatok teje is fertőző lehet, ezért fogyasztás előtt a nyers termékeket mindig forraljuk fel
  • Lehetőleg kerüljük a kullancsokban gazdag sűrű aljnövényzetet - olvasható az ÁNTSZ ajánlásában
Hogyan szedjük ki a kullancsot?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kullancs eltávolításához legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből.

Mennyibe kerül a védekezés?

Bár a Lyme kort nem lehet megelőzni, de az agyvelő és az agyhártyagyulladás ellen van védőoltás. Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és serdülő-felnőtt változata is.

Az alapimmunizálás három adag oltással történik, az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell felvenni a másodikat, majd oltóanyagtól függően újabb 5-12 hónap, illetve 9-12 hónap elteltével a harmadik részoltást. A megfelelő védelem érdekében a teljes alapimmunizálási sort be kell adni, önmagában egy oltás nem elegendő

- mondta el Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Az agyvelő és az agyhártyagyulladás elleni védőoltásra nem járt tb-támogatás. Az oltóanyagok a gyógyszertárakban 6 500 - 9 200 forint közötti áron kaphatóak.

Az oltást egyébként azoknak érdemes kérnie, akik rendszeresen vagy állandóan olyan környezetben tartózkodnak, ahol a kullancsok ártalmának ki vannak téve.

Mivel az alapimmunizáláshoz 3 vakcina kell, ezért egy 4 fős család könnyen elkölthet a védőoltásokra akár 110 ezer forintot.

Persze a kiadásokat tovább növelheti, ha az orvos esetleg pénzt kér a beadatásért. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, vagyis az oltási sort célszerű minél hamarabb elkezdeni.

A hosszantartó védettség kialakulásához azonban 60 éves korig az első emlékeztető oltást a 3. adag után 3 éven belül be kell adni, a következőket 3-5 évente, míg 60 év felett ismét 3 évente.

Azon munkavállalók, akiknél a munkavégzés alkalmával a kullancsencephalitis vírussal történő fertőződés (kullancscsípés) nem zárható ki (pl. erdészek), a munkáltatójukhoz fordulhatnak a védőoltás megszerzése érdekében.

- tette hozzá az ÁNTSZ.

A védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást előzi meg. Így ha nem szeretnénk, hogy megcsípjenek bennünket a kullancsok, további védelemre van szükségünk:

  • Az egyik legismertebb termék a kullancsriasztó spray, ami a gyógyszertárakban, drogériákban, és szupermarketekben is kapható. Akár már 800 forint körül beszerezhetjük, az átlagára 1 000 - 1 500 forint, míg a drágább kategória 2 - 3 ezer forint között mozog.
  • Vehetünk kullancs elleni ultrahangos készüléket is, körülbelül 5-6 ezer forintért. A kis készülék ultrahangot bocsát ki, ami elriasztja, és 3 méteres körzetben távol tartja a kullancsokat.
  • Érdemes a házi kedvencekre is gondolni, hiszen az állatok szívesen bóklásznak erdősebb, bokrosabb helyeken. Egy kullancsnyakörv körülbelül 800 - 1000 forint, egy kullancs-és bolhariasztó spray 1000- 1500 forint, egy kullancskiszedő kanál 500 - 1000 forint körül van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem