11 °C Budapest

Szűkül a kör: a környező országokban extrém szigorú intézkedéseket vezetnek be

2020. március 10. 22:30

A mai napon is volt miről beszámolni koronavírus ügyben, ám még estére is maradt jó pár fontos hír. Például, hogy egyre több közép-európai országban tiltják be a tömegrendezvényeket és zárják be az iskolákat. De itthon sem ünnepelhetünk nagyon tömegrendezvényeken március 15-én.

A koronavírus-fertőzés elkerüléséért a legtöbb megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata úgy döntött, hogy nem tartják meg a március 15-ei ünnepi programokat.

Európa készül

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, amely számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

Eközben telefonon egyeztetett egymással 2020. március 10-én kora este Karl Nehammer osztrák és dr. Pintér Sándor magyar belügyminiszter a két ország az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében megtett és tervezett intézkedéseiről. A miniszterek - egyebek mellett - kölcsönösen tájékoztatták egymást az Olaszországból érkezők ellenőrzési módszereiről. Biztosították egymást arról, hogy országaik intézkedéseit kölcsönös megértéssel és bizalommal fogadják, valamint megállapodtak a folyamatos információcseréről - írja az MTI.

Halálos áldozatok, határzár

Egy nap alatt csaknem százhetvennel 631-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel 10 149-re nőtt.

Ezek után Szlovénia az osztrák modellhez hasonlóan lezárja Olaszországgal közös határát; az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra - közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő kedden.

Németország lép, Ukrajna kivár, a lengyeleknél több lesz a mise

Németország valamennyi tartományában megjelent az új típusú koronavírus, a járvány utolsóként Szász-Anhaltot érte el, ahol 5 fertőzést regisztráltak a keddi hivatalos adatok szerint. Ugyancsak kedden a 16 tartomány közül 7-ben döntöttek az 1000-nél több embert megmozgató rendezvények törléséről, érvényesítve a szövetségi kormány startégiáját, amelynek célja az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességének fenntartása érdekében a járvány lassítása.

Ukrajnában egyelőre nem indokolt a tömegrendezvények korlátozásának bevezetése a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügy-miniszterhelyettes keddi kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet meglehetősen gyorsan változik, amire a kormányzat is hasonlóan gyorsan fog reagálni.

Lengyelországban a Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként elrendelik a tömegrendezvények törlését - közölte Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus körüli helyzet kezelésére létrehozott válságstáb keddi tanácskozása után. Éppen ezért a vasárnapi szentmisék számának növelését, így a templomokban egy időpontban tartózkodó hívek számának csökkentését szorgalmazta kedden a lengyel püspöki kar elnöke, Stanislaw Gadecki érsek, reagálva arra, hogy a varsói kormány aznap elrendelte a tömegrendezvények törlését a koronavírus miatt.

Bezárják az iskolákat és a felsőoktatási intézményeket, valamint betiltják a tömegrendezvényeket szerdától Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban - adta hírül a Klix.ba boszniai hírportál kedden.

Görögországban két hétre bezárnak az iskolák, egyetemek, napközik és más oktatási intézmények az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében - jelentette be az egészségügyi miniszter kedden.

És még Santana is!

Lemondta európai turnéját, benne jövő heti budapesti koncertjét Carlos Santana. A világhírű mexikói-amerikai gitáros március 17-én kezdte volna európai turnéját Lengyelországban, március 19-én lépett volna fel a Pap László Budapest Sportarénában. A tízszeres Grammy-díjas rocklegenda világkörüli koncertsorozatának címe Miraculous 2020, a turnén Supernatural című albuma huszadik, az Abraxas ötvenedik évfordulóját ünnepli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

14 nap krantén: talám mégsem elég?

Az új koronavírusra vonatkozó adatok folyamatosan változnak, világszerte számos szakértő dolgozik azon, hogy jobban felmérjék a vírus túlélési idejét, a betegség halálozási arányát, illetve egyéb fontos információkat. A Johns Hopkins Egyetem szakértői a közelmúltban a lappangási időt vizsgálták, és a kutatók arra jutottak, hogy a COVID-19 lapangási ideje átlagosan 5,1 nap. A friss tanulmány alapján a fertőzöttek kevesebb mint 2,5 százaléka produkált tüneteket 2,2 napon belül. A betegség tünetei legkésőbb 11,5 nap után jelentkeztek, de feltételezhetően ennél később is kialakulhatnak. Éppen ezért a szakértők úgy gondolják, hogy a 14 napos karantén ésszerű, sőt még talán rövid is lehet. Ugyanakkor mások arra jutottak, hogy 

a lappangási idő akár 24 napig is kitolódhat.

Az új tanulmány szerint 10 000 karanténba zárt emberből 101-nél csak a kiengedés után alakulhatnak ki a tünetek.

Zuhannak a foglalások

Zuhanórepülésbe kezdett a közösségi szálláshelyek piaca is a koronavírus terjedésével, a foglalásokat folyamatosan mondják vissza a vendégek - tájékoztat­ta a Világgazdaságot a Magyar Apart­mankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke.

Schumicky Balázs szerint rossz esetben már nemcsak a húsvét, hanem az Európa-szerte munkaszüneti napnak számító május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvége is elúszhat.

Ez sokba fog kerülni

Sorra törlik a járatokat a légitársaságok a koronavírusra hivatkozva, ami miatt számos tervezett utazás hiúsul meg. Az is gyakran előfordul, hogy az utas lép vissza, mert fél az esetleges fertőzéstől. A biztonság mindennél fontosabb, de azért nem mindegy, milyen anyagi következménnyel jár a lemondás.  Amennyiben a társaság erőfeszítései ellenére sem lett volna elkerülhető a repülőjárat törlését okozó esemény, az vis maior. A koronavírus tipikusan az. Ekkor a légitársaságok kártérítés helyett kárenyhítéssel tartoznak - számol be a 24.hu.

Vis maiornál a kárenyhítés azt jelenti, hogy visszajár a repülőjegy ára, illetve szállást, étkezést kell biztosítani, ha nincs alternatív járat, és például kint rekedtek az utasok. A kártérítés két héten belül lemondott útnál akár 600 euró is lehet személyenként.

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem