13 °C Budapest

Szlávik: nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás

2020. szeptember 1. 10:30

Egyelőre nem látszik, hogy berobbanna a járvány Magyarországon. Szlávik János egy interjúban arról is beszélt, hogy miért veszélyesebb a mostani fertőzési hullám a tavaszinál.

Több ország alkalmazza a szennyvíz vizsgálatát. Ha a mintákban megemelkedik a koronavírus genetikai állománya, akkor következtetni lehet arra, hogy a következő egy-két hétben nagyobb járvány várható. Magyarországon az összes régióban alacsony ez a szint, tehát egyelőre nem látszik emelkedés - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Very Important Planet című magyar híroldalnak.

Szlávik szerint most az látható, hogy "az esetek több mint 90 százaléka hatvan év alatti korosztályból kerül ki, tehát most nem idős emberek betegednek meg, mint tavasszal". Ez egyrészt szerinte jó, hiszen a fiataloknál enyhébb a betegség lefolyása, járványügyileg viszont rossz, "mert ők sokkal többet tartják a kapcsolatot másokkal, iskolába járnak, dolgoznak, közösségi életet élnek".

Szlávik beszélt arról is, hogy az amerikai járvány, ami az ország déli részén tombol, felveti azt, hogy a nagy meleg nem akadályozza meg a koronavírus terjedését. Az Egyesült Államokban a hőség elől az emberek zárt, légkondicionált terekbe menekülnek, ahol jóval nagyobb a fertőzés valószínűsége. Brazíliában pont a legmelegebb területeken, az Amazonas mentén, vagy Indiában dúl a járvány, ugyanakkor a Közel-Keleten Szaúd-Arábiában, Dubaiban, az Emirátusokban szintén nagyon sok a beteg. Szerinte úgy tűnik, ez a koronavírus egyáltalán nem reagál a hőmérséklet-változásokra.

A védőoltásról szólva az infektológus azt mondta, influenza esetén sem kötelező a védőoltás, "úgy gondolom, hogy a koronavírus ellen sem lesz az". Ha azonban majd az emberek meglátják, ez a védőoltás mennyire hasznos, milyen mellékhatásai vannak, akkor Szlávik szerint el tudják dönteni, beadatják-e.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha majd az emberek meglátják, ez a védőoltás mennyire hasznos, milyen mellékhatásai vannak, akkor el tudják dönteni, beadatják-e

- mondta Szlávik János az interjúban.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem