12 °C Budapest

Szlávik: az új fertőzöttek többsége fiatal, nincs szükségük kórházi kezelésre

2020. augusztus 14. 09:01

Az újabb fertőzöttek többsége teljesen tünetmentes, vagy enyhe tünetei vannak, így nem szorulnak kórházi kezelésre - ismertette Szlávik János. Az infektológus főorvos szerint egyelőre kevesebb idős beteg van, akit az intenzív osztályon kell kezelni. Arról is beszélt, hogy egyelőre meg lehet nyitni az iskolákat, de senki nem tudja mi fog történni egy hét múlva. Szlávik szerint az oroszok csak erőfitogtatásból jelentették be a kész vakcinájukat.

Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak

- nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

A szakember szerint a járvány elleni védekezés kulcsa, hogy a gócpontokat, mint amilyen Pápa lett, fel kell kutatni, szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus.

Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra

- hangsúlyozta. Csehországot hozta fel példaként, ahol naponta 200-300 új eset van, mégis zöld kategóriájú ország, mert ellenőrizni tudják  járványügyi szempontból a gócokat, amelyek a napi új eseteket adják.  Hozzátette, egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések.

Ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos.

Ugyanakkor nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma, akkor tartsa be a karanténintézkedéseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kitért az orosz vakcinára is, aminek a bejelentése őt a világűr meghódításáért folyatott orosz-amerikai harcra emlékezteti. "Erőfitogtatásnak érzem" - mondta az infektológus, aki szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették ezt az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. Osztja a tudományos világ véleményét arról, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát - a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket -, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot.

Egészen biztos, hogy ez egy előtörzskönyvezés, ami megelőlegezi a gyógyszer hatékonyságát - mondta. Az oltóanyagok tesztelésnek az a fázisa, ami még az oroszok - és a világ többi vakcinafejlesztője - előtt áll, több hónap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem