Szétverte a vendég a lakását, a biztosító nem fizetett: ezt sokan nem tudják

2019. április 18. 11:14

Egyre többen választják a rövid távú bérbeadást befektetési céllal. Az Airbnb vendégek gyakran okoznak kellemetlenséget a többi lakosnak, de olykor a bérbeadóknak is meggyűlik a bajuk velük. Nemrég történt egy eset, amikor a vendégek konkrétan szétverték a lakást, a biztosító pedig vonakodott azt megtéríteni. De köteles-e ebben az esetben fizetni a biztosító, ha hagyományos lakásbiztosításunk van? Megkérdeztünk pár biztosítótársaságot, mutatjuk a válaszokat.

A lakáspiac megállíthatatlanul dübörög, egyre többen vásárolnak befektetési céllal. Nagyon sokan azzal kalkulálnak, hogy a megvásárolt lakásukat később bérbe adják, a mai piaci viszonyok között ezzel most akár 5-10 százalékos éves bruttó hozamot is elérhetnek. Ebben a cikkünkben bemutattuk, hogy a lakásvásárlás még hitelből is megéri.

Lakást vásárolnál? Hasonlítsd össze a hiteleket kalkulátorunkban!

Sokan viszont máshogy döntenek, és ezzel még a hosszú távú bérbeadásnál is sokkal magasabb éves hozamokra tehetnek szert. Magyarországon is gyorsan terjed az Airbnb, ennek pedig nem mindenki örül. Gyakori konfliktusforrás egy-egy társasház lakói között, hogy a rövid távú bérlők hangosak, részegek, és gyakran kárt okoznak. Ez a lakóknak kellemetlen, a lakás tulajdonosának pedig súlyos anyagi károkat okozhat. Persze nem baj, mert megtéríti azt a biztosító.

Vagy mégsem?

Korábban olvashattuk az Observeren, hogy egy londoni bérlés során a bérlő 200 fős házibulit szervezett a lakásba, amelynek a vége orbitális rongálás lett: a nem várt lakók megrongálták a bútorokat, tönkretették a liftet, mindemellett óriási szemetet hagytak. A lakásban tömegverekedés is kitört, a rendőröket pedig ötször riasztották. Mindennek a vége az lett, hogy az Airbnb a végén nem is szerette volna megtéríteni a károkat.

Külföldön ugyanakkor elérhető biztosítás az Airbnb saját rendszerében. Nem is véletlen, a Dailymail cikke szerint ugyanis a hagyományos lakásbiztosítás nem feltétlenül fizet rövid távú bérbeadás esetén. Hogy megtudjuk, mi a helyzet Magyarországon, megkérdeztünk három biztosítót.

Fizet a biztosító, ha a vendégek szétverik a lakást?

A lakásbiztosítás nem feltétlenül kell, hogy fedezze a bérbeadás során keletkező károkat, hiszen az egy újabb szerződéses viszonyt feltételez, azaz nem a biztosítást fizető használja az ingatlant. A helyzet ráadásul speciális Airbnb esetén, amikor is a bérlés egészen rövid, akár egy-két napos is lehet. Megkérdeztünk ezért pár hazai biztosítót, hogy a lakásbiztosítás fedezi-e az ilyen károkat. A Groupama válasza szerint lehetséges a szerződéskötés bérlés esetén is:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakás tulajdonosa köthet biztosítást abban az esetben is, ha az bérbe van adva. Az, hogy a bérbeadás nem hosszabb, hanem rövidebb időtartamra szól, nem kizáró tényező. Amennyiben a lakás tulajdonosa rendelkezik lakásbiztosítással és a bérlő hibájából kár keletkezik az ingatlanban és az biztosítási eseménynek minősül a szerződési feltételek alapján (pl. egy bekapcsolt állapotban otthagyott vasaló tüzet okoz), akkor a kár megtérül a tulajdonos biztosítása alapján. Előfordulhat, hogy a lakást bérbevevő az ingatlan használata során kárt okoz a szomszédnak (pl. megnyitja a kádnál a fürdővizet és elfelejti elzárni, és ezzel leáztatja az alsó lakást), akkor ez a tulajdonos felelősségbiztosítása alapján szintén megtérül. A bérbevevők által okozott és a biztosítási események között fel nem sorolt rongálási károkat a lakásbiztosítási szerződések viszont nem fedezik.

A válaszból tehát azt látjuk, hogy a tulajdonos kárát akkor is megtéríti a biztosító, ha azt a vendégek okozzák. Az eljárás azonban némileg különbözik a hagyományos esettől, ekkor ugyanis a kárrendezés során a bérbeadási szerződést is be kell mutatni. A Groupama szerint egyébként nem jellemzőek az ilyen káresemények, de a kockázata magasabb, mint egy család által használt ingatlan esetén. A Generali válaszában azt közölte, hogy a hagyományos lakásbiztosítás a bérbeadás során keletkezett károkat nem fedezi. Náluk ugyanakkor köthető egy kiegészítő biztosítás ebben az esetben:

Házőrző otthon- es életmód biztosításunk vonatkozó kiegészítő terméke egyaránt segítségséget nyújt hosszú és rövid távú bérlés - például Airbnb - esetén ügyfeleinknek 2018 decembere óta. Fedezetet nyújt arra az esetre, ha a bérlő kárt okoz az ingatlanban elhelyezett és a bérbeadó tulajdonát képező, az alapbiztosítás keretében biztosított vagyontárgyakban - feltéve, hogy a károkozás időpontjában a bérbe adott ingatlant a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltették, és a bérlő az ingatlant díjfizetés ellenében szállás céljára vette igénybe. Normál kárrendezési folyamat keretében történik az ügyintézés. Új kiegészítő termék lévén, egyelőre nem kimutatható, milyen igény mutatkozik majd erre a termékünkre az ügyfelek részéről hosszú távon.

Amint látható, ez a biztosítási termék csak 2018 decembere óta, alig pár hónapja elérhető. Azt azonban egyelőre nem lehet látni, hogy milyen igény mutatkozik erre. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évig a sima lakásbiztosítás nem fedezte az Airbnb vendégek által okozott károkat. Hasonló választ adott az Allianz is:

Az Airbnb egy speciális jogviszony, hiszen ekkor a tulajdonos gazdasági tevékenységet és fizető vendégszolgáltatást folytat. Az ilyen esetekben a lakásbiztosítás nem nyújt fedezetet a jelenlegi szerződési feltételeink szerint.

Az Allianz azt is hozzáteszi, hogy nekik nincs rövid távú bérlésre külön lakásbiztosítású konstrukciójuk. Összességében tehát elmondható, hogy minden esetben informálódjunk a biztosítónktól, mert bár a hagyományos lakásbiztosítás nem fedezi az Airbnb vendégek által okozott károkat, egyes biztosítóknak lehetnek termékeik a bérbeadásra szabva.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm