16 °C Budapest

Súlyos tévhit kering a magyar fejekben: be ne dőlj, az életed múlik rajta

2020. szeptember 12. 18:07

Miközben az új koronavírus megfékezésével küzd a világ, egyre nő azok száma, akik kételyeket fogalmaznak meg a vírussal, a járvánnyal, vagy a járvány kezelésével kapcsolatban. Teóriáik orvosszakmailag megalapozatlan állításokat és tárgyi tévedéseket tartalmaznak, amelyek a járvány elleni védekezés hatékonyságát jelentősen veszélyeztetik, aláássák a kormányzati és a tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítása érdekében. Ezen túl veszélyeztetik saját maguk és embertársaik életét is.

A különböző oltásellenes és az új koronavírus létezésében kételkedő nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de eljutottak a köznevelési intézetekbe is. Pedig a védőoltások már bizonyították hatékonyságukat és a hazai adatok is jól szemléltetik azt, hogy hogyan változott meg az egyes védőoltással megelőzhető fertőző betegségek előfordulása.

A védőoltásoknak köszönhetően több halálos betegség eltűnt, a fertőzések száma minimálisra csökkent, és számos, súlyos gyermekbetegségben ma nem hal meg gyermek Magyarországon.

A koronavírus létezik, köztünk van, egyre jobban terjed, hazánkban és külföldön is egyaránt. A fertőzés terjedésének lassítása csak úgy működhet, ha betartjuk azokat a megelőző, védekező higiénés szabályokat, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését. Ilyen az orrot és szájat eltakaró maszk használata. Bizonyított tény, hogy ha a lakosság 80 százaléka maszkot hordana, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elkötelezett amellett, hogy az általános átoltottság és az újkoronavírus terjedését megakadályozó megelőző szabályok betartása társadalmi normaként váljon elfogadottá. Hangsúlyozza, hogy a védőoltások elutasítása, az újkoronavírus tagadása társadalmilag elfogadhatatlan, ezért igyekszik aktívan fellépni minden félrevezető tájékoztatás, cselekedet ellen. Ennek kapcsán együttes fellépésre kéri a médiában dolgozókat, gyermekorvosokat, családorvosokat, óvónőket és a pedagógusokat, hogy véleményformáló szerepüknél fogva csak a hiteles forrásból származó információkat továbbítsák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem