2019. március 18. hétfő Sándor, Ede

Súlyos szövődményekre figyelmeztetik a cukorbetegeket: magyarok is veszélyben


Magas vérnyomás, családi hajlam, magas koleszterinszint: egy friss felmérés szerint a cukorbetegek közel felének fokozott hajlama van az olyan súlyos szív-érrendszeri események kialakulására, mint a szívinfarktus vagy a stroke, 15 százalékuk pedig már át is esett legalább egy ilyen rohamon. A szakértők figyelmeztetnek: karácsonykor érdemes odafigyelni az étkezésre.

Minden cukorbetegnél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt - fennáll a szívbetegség előfordulásának lehetősége. Amennyiben nem figyelünk oda a további károsító tényezők csökkentésére, fokozott esélyünk lehet egyes szív-érrendszert érintő betegségek kialakulására.

A WEBBeteg.hu-n végzett, nem reprezentatív, ám 8448 diabéteszben érintett válaszadó részvételével zajló felmérés is megerősíti, hogy a magas vérnyomás a legjellemzőbb rizikófaktor: a válaszoló cukorbetegek több mint fele (55 százaléka) jelölte be azt, hogy magas vérnyomással is küzd. Szintén a kitöltők többsége (51 százaléka) számolt be arról, hogy családjában már előfordult szívinfarktus vagy stroke. Nekik fokozottan érdemes ügyelniük a szívbarát életmód és az orvosi terápia követésére! A koleszterinszintje a betegek mintegy negyven százalékának magas, ami szintén az egyik fő rizikófaktora lehet a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának.

Kiknek fontos különösen figyelniük szívük egészségére is, ha cukorbetegek?

Jó, ha tudsz a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek alábbi összefüggéseiről:

  • A családi hajlam valós veszély. Kétszer nagyobb arányban volt már lezajlott infarktusa vagy stroke-ja azon válaszadóknak, akiknek családjában előfordult szív-érrendszeri megbetegedés (21 százalék), mint azoknak, akik családját eddig elkerülte a szívbetegség (10 százalék).
  • Számít az idő is. Az életkor és a cukorbetegen töltött évek előrehaladtával ugyanis fokozatosan emelkedik a szívbetegség kockázata. Felmérésünk alapján leginkább azon válaszadóink életében fordult elő legalább egyszer szívroham vagy stroke (több mint a válaszolók 20 százalékánál!), akik 65 évnél idősebbek vagy több mint 10 éve ismert náluk a cukorbetegség ténye.
  • A férfiaknál nagyobb az érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata, mint a hölgyek esetében. A felmérés eredményei szerint a cukorbeteg férfiak 19 százalékának életében egyszer már előfordult, hogy szívrohamot, esetleg stroke-ot kaptak. A nőknél ez a szám 13 százalék volt, amely bár alacsonyabb, jól mutatja, hogy a gyengébbik nem tagjai is nagy veszélynek vannak kitéve.
  • A cukorbetegség és a magas vérnyomás együttes fennállása növeli a szív-érrendszeri események esélyét. Ha diabétesze mellett magas a vérnyomása is, jó, ha tudja, hogy a felmérés szerint a szívinfarktuson vagy stroke-on átesett betegtársainak 62 százaléka szintén magas vérnyomásról számolt be a felmérés során.

Az eredmények összhangban állnak számos nemzetközi kutatás megállapításával, amelyek a diabétesz és a hozzá társuló rizikótényezők szerepét mutatták ki a kardiovaszkuláris események előfordulásában.

Bár nem tudunk valamennyi kockázati tényezőt befolyásolni, minden cukorbetegnek érdemes tisztában lennie a rizikófaktorokkal, és - egészséges életmóddal, az orvos által javasolt terápia követésével - csökkentenie a szív-érrendszeri betegségek esélyét. Nemcsak a vércukorszint egyensúlyban tartására érdemes odafigyelnünk, hanem a szívünkre is. Amennyiben úgy érzi, ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik, kérdezze meg kezelőorvosát a szív-érrendszeri kockázat csökkentésének lehetőségeiről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS