11 °C Budapest

Súlyos szigorításokat jelentett be Merkel: Németországban egyhónapos lezárás jön

2020. október 28. 21:12

Azonnal cselekedni kell Németországban: Angela Merkel kancellár ezzel indokolta a bejelentett korlátozásokat. Mindenki legfeljebb egy másik háztartás tagjaival találkozhat nyilvános helyen - azokon felül, akikkel egy háztartásban él. De így se gyűlhet össze tíznél több ember. Bezárnak a szórakozóhelyek, a mozik, a színházak, a játéktermek, a vidámparkok, a konditermek és az uszodák. Az éttermek legfeljebb házhozszállítást végezhetnek, a szállodákban pedig csak indokolt esetben lehet éjszakázni.

Cselekednünk kell, méghozzá azonnal, hogy elkerüljük az országos egészségügyi vészhelyzetet - mondta a Deutsche Welle szerint Angela Merkel, miután egyeztetett a tartományi vezetőkkel. Németországban az elmúlt tíz napban duplájára nőtt az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma, ami a német kancellár szerint a kapacitások kimerülésével fenyeget.

Ezen a ponton az esetek 75 százalékánál már nem lehet feltárni, honnan indult a fertőzés

- mondta. Angela Merkel részleges lezárást jelentett be november másodikától: ez egy hónapig lesz érvényben az egész országban. Mindenki legfeljebb egy másik háztartás tagjaival találkozhat nyilvános helyen - azokon felül, akikkel egy háztartásban él. De így se gyűlhet össze tíznél több ember, a munkáltatókat pedig arra biztatják, hogy ha tehetik, küldjék haza a dolgozóikat.

Bezárnak a szórakozóhelyek, a mozik, a színházak, a játéktermek, a vidámparkok, a konditermek és az uszodák. Az éttermek legfeljebb házhozszállítást végezhetnek, a szállodákban pedig csak indokolt esetben lehet éjszakázni. Az óvodák és az iskolák egyelőre nyitva maradnak, és a boltok sem zárnak be, de korlátozzák a vásárlók számát. Az idősotthonokban is lehet látogatókat fogadni, és nyitva maradnak a templomok is.

Merkel bejelentette, hogy tízmilliárd eurót különítettek el a korlátozások miatt kárt szenvedett cégek megsegítésére. A kancellár és a tartományi vezetők két hét múlva vitatják meg újra, hogy szükséges-e módosítani a korlátozásokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem