Súlyos károkat okozhatnak a magyar utak: nem egyszerű megtéríttetni

Pénzcentrum2020. január 24. 09:00

 A kátyú okozta károk kb.70 százaléka az év első negyedében keletkezik, az átlagos kár 20 ezer forint nagyságrendű. A defekt a leggyakoribb, illetve a felnisérülések, de gyakran előfordul futómű-károsodás is, országutakon, sztrádákon baleseteket, személyi sérüléseket is okozhat a kátyú.

A biztosításokat kínáló társaságok tapasztalatai szerint a kátyú okozta károk 60-70 százaléka az első negyedévben történik, tehát manapság. Ha körülnézünk az utakon, a nagy hideg elmaradása ellenére új kátyúk így is keletkeztek - vélekedett az InfoRádióban Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

A gépkocsiban jellemzően 20 ezer forintos károkat okoznak a kátyúbalesetek, a leggyakoribb ilyen a defekt, illetve a felnisérülések, de elég gyakran előfordul futómű-károsodás is, sőt az országutakon, sztrádákon baleseteket, személyi sérüléseket is okozhat a kátyú.

A szakember szerint ilyenkor, ha nincs biztosításunk, a közút fenntartójához kell fordulnunk, ez a településeket összekötő utakat tekintve a Magyar Közút, lakott területen pedig az illetékes önkormányzat, illetve a Budapest Közút.

Alaposan dokumentálni kell az okozott kárt, fényképeket kell készíteni, helyszínen készült hatósági jegyzőkönyvre, tanúnyilatkozatra is szükség van, továbbá amennyiben a károsult rendelkezik vele, a kár összegét igazoló javítási számlát is csatolni kell a bejelentéshez

- tette hozzá Lambert Gábor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az érintett rendelkezik biztosítással, elegendő felvennie a kapcsolatot a saját biztosítójával, de ez esetben is minél alaposabban dokumentálni kell. Alapvetően ha biztosítással rendelkezünk, akkor a biztosító fizet, és "ő játssza le a közútkezelővel a meccset, ha nem, akkor a közútkezelő" - mondta Lambert Gábor. A szakértő azt tanácsolja, ne lépjük át a sebességhatárt, és vegyük figyelembe, ha az úthibákra előzőleg tábla figyelmeztette az autóvezetőt,

a tábla kintléte a biztosító szerint is fontos tényező egy ilyen káreseménynél.

Címkék:
biztosítás, KGFB, baleset, kátyú, károk, sebességhatár,