2020. december 5. szombat Vilma

Súlyos a helyzet: ezekben a megyékben egyáltalán nincs fogorvosi ügyelet

  • Népszava
  • 2020. augusztus 3. hétfő 08:30

Hat olyan megye is van Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listájában, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet - írja a Népszava. Az érintett megyék Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém, ahol összesen több mint kétmillió embert érint a probléma.

Ugyanakkor a napilapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondta, hogy más megyékben sem lehet sokkal könnyebb a helyzet, mivel az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító viszont nagyon kevés pénzt fizet a feladatra.

A fogászatot körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene megszervezni, ebből kellene fizetni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket és mivel ennyi pénzből ez lehetetlen, az önkormányzat vagy mélyen a zsebébe nyúl, vagy nem tud ügyeletet biztosítani.

A Népszava azt írja, a legtöbb helyen a hétvégén és az ünnepnapokon néhány órás ügyeletet szerveznek, holott a törvény szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani. A fogorvosi közösségi portálok bejegyzései szerint a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak, a szakemberek pedig azt mondják, hogy egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint se hozható ki évente 50-60 millió forintnál kevesebből.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk