Súlyos a helyzet: ezekben a megyékben egyáltalán nincs fogorvosi ügyelet

Népszava2020. augusztus 3. 08:30

Hat olyan megye is van Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listájában, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet - írja a Népszava. Az érintett megyék Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém, ahol összesen több mint kétmillió embert érint a probléma.

Ugyanakkor a napilapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondta, hogy más megyékben sem lehet sokkal könnyebb a helyzet, mivel az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító viszont nagyon kevés pénzt fizet a feladatra.

A fogászatot körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene megszervezni, ebből kellene fizetni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket és mivel ennyi pénzből ez lehetetlen, az önkormányzat vagy mélyen a zsebébe nyúl, vagy nem tud ügyeletet biztosítani.

A Népszava azt írja, a legtöbb helyen a hétvégén és az ünnepnapokon néhány órás ügyeletet szerveznek, holott a törvény szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani. A fogorvosi közösségi portálok bejegyzései szerint a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak, a szakemberek pedig azt mondják, hogy egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint se hozható ki évente 50-60 millió forintnál kevesebből.

Címkék:
biztosítás, fogorvos, ügyelet, neak, rezsiköltség, közösségi finanszírozás,